Groen!

Groene visie op gezondheidszorg

Concrete actiepunten voor een preventieve, betaalbare, solidaire en toegankelijke gezondheidszorg

De gezondheidszorg staat momenteel centraal in het maatschappelijke en politieke debat. Ons systeem kraakt uit zijn voegen! Aan de ene kant is ons land koploper op vlak van overconsumptie aan geneesmiddelen en technische prestaties, aan de andere kant blijkt dat voor maatschappelijk zwakke bevolkingsgroepen onvoldoende basiszorg aanwezig is.

De bevolking maakt zich terecht zorgen: zal onze gezondheidszorg in de toekomst betaalbaar blijven? Zullen we op termijn nog een goede gezondheidszorg kunnen aanbieden aan iedereen? Dit zijn cruciale maatschappelijke uitdagingen waarop de politieke wereld vandaag antwoorden moet kunnen geven. Het antwoord van de paarse regering blijft echter beperkt tot een aantal halfslachtige ad hoc maatregelen die geen duurzame oplossing bieden en die zeker niet gekaderd zijn binnen een globale visie op welke gezondheidszorg de beste garanties geeft op lange termijn voor de patiënt en de samenleving.

Groen! wil het debat voeren op basis van een globale groene visie op gezondheidszorg.

Deze visie is gebaseerd op volgende fundamentele basisprincipes:
1. de patiënt staat centraal. De hele organisatie van onze gezondheidszorg moet in functie staan van de noden van de patiënten en dus niet gestuurd worden op basis van de eisen van belangengroepen of de winsthonger van (farmaceutische) bedrijven. Essentieel daarbij is het zelfbeschikkingsrecht van de patiënten.


2. Zorgen dat mensen minder ziek worden is een "gezond" uitgangsprincipe: dit is beter voor de mensen en zal ook minder duur zijn voor de sociale zekerheid en dus voor de samenleving. Preventie is daarbij het sleutelbegrip.


3. Zieke mensen moeten op een gezonde manier kunnen genezen. Overconsumptie van geneesmiddelen en het nodeloos opdrijven van allerlei technische prestaties ondermijnen niet alleen op financieel vlak onze gezondheidszorg, het is ook een zeer ongezonde manier om patiënten te genezen.


4. Iedereen moet kunnen genieten van een kwalitatieve gezondheidszorg. Wanneer iemand ziek wordt mag het geen rol spelen of hij arm of rijk is, of hij maatschappelijk zwak of sterk staat, of hij al dan niet legale papieren heeft. Iedereen heeft evenveel recht op goede en adequate hulp bij gezondheidsproblemen.

Kortom, voor Groen! is een goede gezondheidszorg een fundamenteel recht voor iedereen en dit kan maar gegarandeerd worden wanneer het beleid fundamentele keuzes maakt gebaseerd op deze groene basisprincipes. Wanneer resoluut gekozen wordt voor de rechten van de patiënt, kiest men automatisch voor de huisarts als de centrale spil en de toegangspoort tot onze gezondheidszorg. De huisartsen als eerstelijnsgezondheidszorg zijn inderdaad het best in staat om zorg op maat te bieden, de preventie beter aan bod te brengen bij het patiëntencontact en overbodige prestaties te vermijden. Dit is ook het gepaste maatschappelijke antwoord op de terechte onvrede die er bestaat bij de huisartsengroep die momenteel maatschappelijk ondergewaardeerd wordt.

Op basis van het rapport Groene visie op Gezondheidszorg, Concrete actiepunten voor een preventieve, betaalbare, solidaire en toegankelijke gezondheidszorg schuift Groen! volgende voorstellen als prioritair naar voor:


1. Patiënten krijgen meer zeggenschap De wet op de patiëntenrechten is een grote stap vooruit. Maar de patiënt komt vandaag nog nergens voor in de besluitvorming. De beslissingsmacht is te zeer geconcentreerd in het RIZIV en in de 'medico-mut', waar artsensyndicaten (en vooral de specialisten) veelal de koers bepalen. Er wordt te veel gehandeld vanuit het budgettaire aspect, niet vanuit de volksgezondheid en de kosteneffectiviteit, en nog veel minder staan de patiënten centraal. In de praktijk blijkt dat vooral onder druk van de farmaceutische bedrijven op vlak van geneesmiddelenconsumptie geen drastische beslissingen worden genomen die in het belang zijn van de patiënt.

Daarom wil Groen! representatieve patiëntenorganisaties erkennen en subsidiëren, ze een wezenlijke rol geven bij dossierontwikkeling en besluitvorming en een koepel van patiëntenorganisaties ondersteunen.


2. Gezonder genezen door minder pillen en prestaties Belgische artsen schrijven te veel en te vlug geneesmiddelen voor, met als toppers bloeddrukverlagers en antibiotica. Ook antidepressiva worden te vaak en zelfs onnodig voorgeschreven, in het bijzonder aan jongeren. Depressie is na hart- en bloedvatenziekte de op één na duurste ziekte geworden. Een rationeel voorschrijfgedrag is niet alleen beter voor de patiënt, het houdt ons systeem van gezondheidszorg ook betaalbaar voor de toekomst.

Daarom wil Groen! huisartsen met een kwaliteitsvol, rationeel en prijsbewust voorschrijfgedrag financieel belonen. Dat kan door aan de arts met een "gezond" voorschrijfgedrag een forfaitaire bonus te geven per patiënt. Dergelijke forfaitaire verloning komt dan in ruil voor een bevriezing van alle onderhandelingen over tariefverhogingen per prestatie de komende jaren.


3. Voorkomen is beter dan verzorgen Winst aan gezondheid en levenskwaliteit houdt zowel het individu als de maatschappij in haar geheel bezig. Dit kan niet door enkel care ( zorg) en cure (genezing) aan te bieden, maar vereist ook een versterking van de preventieve gezondheidszorg. Voorkomen is beter dan verzorgen.

Daarom wil Groen! naar het voorbeeld van Nieuw-Zeeland "groene voorschriften" of het voorschrijven van fysieke activiteiten invoeren en terugbetaalbaar maken. Door meer te bewegen, door een gezonde levenswijze bekomt men een duurzaam effect op de volksgezondheid. Dit is het meest logische antwoord op onze zittende levensstijl, overgewicht en slechte voeding.


4. Specialist goedkoper na doorverwijzing door huisarts De huisarts kan de juiste zorg op het juiste moment geven. Mensen hebben vandaag echter minder vaak een vaste huisarts. Om een ziekte te behandelen slaat de Belg zijn/haar huisarts maar al te vaak over en trekt rechtstreeks naar de specialist, ziekenhuis of zelfs universiteitsprofessor. Nochtans lossen huisartsen ruim 90% van de aangeboden problemen correct op. Mensen moeten weer beseffen dat ze best éérst naar de huisarts stappen. Het sterk stimuleren van de huisarts als spil en toegangspoort voor de zorg (echelonnering) is beter voor de patiënt want zeker de vaste huisarts kent de ziektegeschiedenis en de sociale context van de patiënt en kan dus zorg op maat bieden. Het is ook beter om de betaalbaarheid van ons systeem te garanderen vermits specialistenbezoek duurder is en ook meer aanleiding geeft tot meer (overbodige) technische prestaties.

Daarom wil Groen! de doorverwijzing naar de specialist via de huisarts aanmoedigen door een modulering van de terugbetaling: de raadpleging en technische prestaties van specialisten worden dan goedkoper voor de patiënt wanneer dit gebeurt na doorverwijzing door de huisarts.


5. Solo is maar alleen: samenwerking stimuleren Groen! wil de samenwerking tussen huisartsen onderling, maar ook met andere zorgverstrekkers stimuleren. Samenwerking kan vele vormen aannemen. Twee huisartsen kunnen beslissen samen te werken en een secretariaatsmedewerker/ster aan te werven om de administratieve rompslomp te verminderen. Een groep van huisartsen kan beslissen samen te werken om permanent beschikbaar te kunnen zijn. Men kan grotere praktijken maken met verscheidene artsen en andere zorgverstrekkers in één gebouw.

Groen! wil daarom vormen van (groeps)praktijkfinanciering; vooral het subsidiëren van de secretariaatsfunctie zal veel huisartsenpraktijken ontlasten van administratieve rompslomp. Groepspraktijken moeten worden erkend met een eigen RIZIV nummer. Wijkgezondheidscentra moeten financieel beter worden ondersteund, bijvoorbeeld via een forfaitaire betaling per ingeschreven patiënt.


6. Centrale vaste dokterskabinetten voor weekenddiensten in plaats van dure spoeddiensten Patiënten maken steeds meer gebruik van de spoedgevallendiensten van ziekenhuizen, terwijl in 2/3 van de gevallen de huisarts adequaat kan tussenkomen. De huidige structuur en organisatie van de eerste lijn kan helaas de continuïteit niet steeds garanderen. Het duurder maken van spoeddiensten zal geen vruchten afwerpen zolang de patiënt ervan overtuigd blijft dat hij/zij beter wordt geholpen wordt op de spoeddienst dan door de huisarts. Dit is beter voor de patiënt omdat hij/zij op een vlugge en goede service kan rekenen ook in het weekend en 's nachts en het is ook beter voor de sociale zekerheid want opname in spoedgevallen leidt dikwijls tot een ganse "prestatie"-tocht door een ziekenhuis, wat zeer duur uitvalt.

Daarom wil Groen! in elke centrumstad een centraal vast dokterskabinet voor weekenddiensten met een centraal oproepnummer. Er wordt een rijdende wacht verzekerd voor huisbezoeken. De overheid voorziet in personele en materiële ondersteuning van centrale vaste dokterskabinetten


7. Goedkopere pillen In België kunnen we kiezen uit 12.000 verschillende soorten medicijnen, terwijl ongeveer 3.000 soorten volstaan om ons te genezen en gezond te houden. Artsen en apothekers kunnen niet alles weten over zoveel verschillende medicijnen, laat staan er een voorraad van bijhouden. 3.000 à 4.000 commerciële vertegenwoordigers van de farmindustrie gaan dagelijks op stap om huisartsen te bewerken. Farmanet, dat onafhankelijke artsenbezoekers op pad stuurt, heeft een personeelsbestand van 5 FTE. En over het "kiwimodel" is vooral veel gepraat, maar dit model werd met het goedkeuren van de nieuwe gezondheidswet door de paarse regering gewoonweg afgevoerd. In de nieuwe gezondheidswet werd het principe van openbare aanbesteding als voorwaarde voor terugbetaling volledig uitgekleed onder druk van de farmaceutische industrie, wat een echte gemiste kans in.

Daarom wil Groen! het initiatief van onafhankelijke artsenbezoekers structureel uitbouwen. En wil Groen! een bijdrage heffen op de publiciteitsuitgaven van de farmaceutische industrie (zoals in Frankrijk) om de kostprijs van onafhankelijke medische delegaties te dekken. Groen! wil ook dat het kiwimodel voor alle geneesmiddelen effectief wordt toegepast en dat het voorschrijven gebeurt op stofnaam. Dat zou de overheid 1,5 miljard euro opleveren. Een onafhankelijke instelling moet bepalen wat het beste geneesmiddel is, en niet de industrie.


8. Arme en rijke mensen hebben recht op zorg Voor de kwetsbaarsten is de maximumfactuur (MAF) een vooruitgang, maar toch blijft de kostprijs van gezondheidszorg voor veel mensen een hinderpaal. De MAF dekt niet alle gezondheidszorgen en/of medicijnen (supplementen, geneesmiddelen D), geldt niet voor sommige groepen (zelfstandigen) en corrigeert pas achteraf. Het betalen van de eerste schijf van 450 euro is voor een grote groep mensen onoverkomelijk.

Daarom wil Groen! een aantal niet terugbetaalde chronische medicatie waarvan het nut is bewezen (lijst van D-medicamenten) registeren en opnemen in MAF. Het plafond voor de MAF wil Groen! verlagen zodat meer mensen in aanmerking komen voor terugbetaling.
---

volledig dossier