Vlaamse overheid

Plan Geletterdheid voor wie basiskennis mist in Vlaanderen

Meer dan 1 op 7 Vlamingen missen de nodige basiskennis om goed te functioneren in de samenleving. Het gaat om lezen of schrijven, maar bijvoorbeeld ook om
computervaardigheden. Minister van Onderwijs Frank VANDENBROUCKE wil dit probleem aanpakken, onder meer via de basiseducatie, VDAB en via afspraken met werkgevers en vakbonden. Dat staat in zijn Plan Geletterdheid, dat vandaag is goedgekeurd door de Vlaamse Regering.

Tussen 15 en 18% van de Vlamingen beschikt over te weinig basiskennis inzake taal, rekenen en computervaardigheden. Hiermee scoren we slechter dan onze buurlanden. Wie laaggeletterd is, heeft een hoog risico op werkloosheid en voelt zich veel minder betrokken in de samenleving.

Minister Vandenbroucke wil dit fenomeen bestrijden met een Plan Geletterdheid. Dat plan bevat 35 acties waarin heel wat partners betrokken worden: de
opleidingsverstrekkers (VDAB, VIZO, Centra voor Basiseducatie en Centra voor Volwassenenonderwijs, . en het leerplichtonderwijs), de VDAB, de werkgevers en werknemers en welzijnsorganisaties.

Een aantal acties uit het plan zijn nu al opgestart. Zo hebben de VDAB en het VOCB (Vlaams Overlegcentrum Basiseducatie) een eenvoudige test ontwikkeld om basiskennis in te schatten. Deze test kan gebruikt worden door de trajectbegeleiders van de lokale werkwinkels. Wie laaggeletterd blijkt, kan zo doorverwezen worden naar de centra voor basiseducatie. Deze centra hebben een aangepast opleidingsaanbod voor volwassen laaggeletterden.

De minister vraagt ook dat werkgevers en vakbonden afspreken wat ze kunnen doen tegen de laaggeletterdheid van hun werknemers. Vandaag richten de bedrijven hun nascholing immers vooral op de hoge en middenkaders. In de vernieuwde sectorconvenanten hebben de sociale partners alvast beloofd om op dit vlak inspanningen te doen.

persinfo : Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke - tel. 02 552 68 00 e-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be