CDA

20-06-05
Balkenende en Van Geel reageren op Manifest duurzame ontwikkeling en Energierapport
Op donderdag 23 juni a.s. worden in Café Brasserie Dudok (Hofweg 1a) te Den Haag twee rapporten van het CDA gepresenteerd waarin duurzame ontwikkeling centraal staat: het manifest Om een gezond, veilig en leefbaar bestaan, en het rapport Keuzes voor duurzaamheid- Energie op de drempel van transitie.

Dit laatste rapport is een uitgave van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA.

Minister-president Balkenende en staatssecretaris Van Geel van Milieu nemen het manifest en het WI-rapport in ontvangst, en geven beide een eerste reactie.

De perspresentatie begint om 12.30 uur.

De perspresentatie begint om 12.30 uur met een toelichting op het CDA-manifest Om een gezond, veilig en leefbaar bestaan Investeren in duurzame ontwikkeling, door Theo Rietkerk, de voorzitter van de partijcommissie duurzame ontwikkeling.

Daarna licht mevrouw Renee Janssen-Van Rosmalen van de commissie Energietransitie het WI-rapport toe.

Manifest en rapport worden vervolgens overhandigd aan premier Balkenende, staatssecretaris Van Geel en partijvoorzitter Van Bijsterveldt die allen een eerste reactie zullen geven.

Het manifest Om een gezond, veilig en leefbaar bestaan investeren in duurzame ontwikkeling is geschreven door een partijcommissie onder leiding van Theo Rietkerk (gedeputeerde Milieu en Ruimte in de provincie Overijssel, en oud-Tweede Kamerlid)

Het manifest bevat circa 130 beleidsaanbevelingen op het brede terrein van duurzame ontwikkeling. De aanbevelingen hebben betrekking op terreinen als energie- en milieubeleid, mobiliteit, ruimtelijke inrichting, landbouw, natuur, water, recreatie en duurzame internationale ontwikkeling. Het manifest is een rechtstreeks gevolg van een ledenraadpleging onder leden van het CDA waaruit bleek dat zij duurzame ontwikkeling op de eerste plaats op de politieke agenda plaatsten.

De komende maanden zal een partijdiscussie over het manifest plaatsvinden. Finale besluitvorming vindt plaats op het CDA-Congres van 5 november a.s.

Het rapport Keuzes voor duurzaamheid Energie op de drempel van transitie, is geschreven door een commissie onder leiding van mevrouw Renee Janssen-Van Rosmalen. Het rapport geeft aan hoe de overheid kan bijdragen aan een schoner milieu en aan de zekerheid dat er energie beschikbaar is. Klimaatprobleem, energievoorziening en luchtvervuiling vragen dringend om een oplossing.

De temperatuur op aarde zal snel stijgen als gevolg van ons grootschalige verbruik van fossiele brandstoffen. Bovendien zal de vraag naar energie in de nabije toekomst enorm toenemen met de industriële ontwikkelingen van opkomende reuzen als China en India. Dit versnelt het broeikaseffect. De beperkte beschikbaarheid van fossiele brandstoffen geeft bovendien risicos voor een ongestoorde energievoorziening en leidt mogelijk tot hoge en sterk fluctuerende energieprijzen. Aldus de conclusies van de commissie Energietransitie van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van het CDA. Tenslotte moet Nederland de luchtvervuiling in de steden op korte termijn terugdringen.

De commissie vindt dat deze problemen worden onderschat en bepleit snelle actie. Zij is ook van mening dat Nederland beter haar kansen moet grijpen op deze internationale groeimarkt van innovatie.

In de eerste plaats maakt de commissie zich zorgen over een ongestoorde energievoorziening. Nederland en Europa zullen hoe langer hoe meer afhankelijk worden van import van energie. Zij zullen niet alleen moeten concurreren met de VS en Japan, maar ook met opkomende economieën als China, India en Brazilie. Wat betreft aardgas kan Nederland een belangrijke rol spelen in de voorzieningzekerheid van West-Europa, door haar vele lege gasvelden om te bouwen voor gasopslag. Daarnaast kan zij haar Groningenveld gebruiken om elders ingekocht aardgas in te passen om de teruglopende eigen productie op te vangen. Lange-termijn contracten moeten de import ook voor de toekomst zeker stellen.

Uiteindelijk moet evenwel worden overgeschakeld naar duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie en biomassa. De commissie vindt deze energie echter nog te duur en onbetrouwbaar. Daarom moet fors worden geïnvesteerd in technologische vooruitgang. Nederland moet hierin, met haar vooraanstaande kennisinstituten, een voortrekkersrol spelen.

Op korte termijn kan de CO2-uitstoot drastisch verlaagd worden door sterk in te zetten op energiebesparing.Een energiebesparing van 2% per jaar zou, vergeleken met het huidige besparing van 1,3%, betekenen dat er in Nederland in 2050 bijna 50% minder energie gebruikt wordt.

Naast energiebesparing zijn voor de korte termijn twee opties voor vermindering van CO2-uitstoot naar de atmosfeer beschikbaar. In de eerste plaats opslag van CO2 in lege ondergrondse olie- en gasreservoirs. Daarnaast laat de commissie ook de optie van kernenergie open, gezien de urgentie van het klimaatprobleem.

De commissie stelt verder voor dat Nederland een Masterplan Schoon Transport moet uitvoeren. Aardgas en biogas zijn een relatief schoon alternatief voor diesel en benzine, en kunnen direct worden ingezet om de luchtverontreiniging (roet, NO2) in steden te verminderen. Nederland moet een voortrekkersrol spelen om op termijn waterstof te introduceren in de transportsector met als doel een nulemissie transportland te worden.

Het manifest Om een gezond, veilig en leefbaar bestaan - Investeren in duurzame ontwikkeling en het rapport Keuzes voor duurzaamheid - Energie op de drempel van transitie zijn beide vanaf donderdag 09.00 uur beschikbaar op het CDA-bureau, Dr. Kuyperstraat 5 te Den Haag, en bij de Afdeling Voorlichting van de Tweede Kamerfractie van het CDA.

Op manifest en rapport rusten beide een embargo tot donderdag 23 juni 12.30 uur.