| |Nr. |2004-474 | | |Arnhem|23 juni 2005 | | |, | |Provincie gelderland stimuleert cultuurbereik E 129.900,-- voor projecten op het gebied van het Cultuurbereik
De provincie Gelderland subsidieert met de regeling voor cultuurbereik projecten van amateurkunstenaars en activiteiten die een groot of nieuw publiek aantrekken. In de eerste verdeelronde 2005 heeft zij E 129.900,-- aan de volgende projecten uitgegeven:
Stichting Velper Bach Ensemble, Velp (E 1.500,-) Het Velper Bach Ensemble en het Liemers Opera en Operette Gezelschap voeren in november 2005 in Zevenaar en Arnhem gezamenlijk het requiem van Verdi uit. Elk van de afzonderlijke koren heeft hiervoor een te kleine bezetting, maar samen komen ze tot de passende grootte om het requiem uit te voeren. Het orkest Herman Strategier begeleidt de koren.
Gelders Fanfare Orkest, IJzendoorn (E 3.000,-) Het Gelders Fanfare orkest brengt van april t/m juli 2005 met vijf concerten, waaronder twee in Gelderland (Arnhem en Elburg), nieuw repertoire voor een fanfare-orkest ten gehore. Het orkest, bestaande uit circa 55 leden uit de gehele provincie Gelderland, wil zo de fanfaremuziek promoten bij het grote publiek. De artistieke leiding is in handen van dirigent Ivan Meylemans. Er wordt ten minste één nieuw werk gespeeld van de Gelderse componist Harrie Janssen.
Stichting Talens Palet, Utrecht (E 7.500,-) De landelijke finale van de driejaarlijkse Talens Palet schilder- en tekenprijs wordt in het voorjaar en zomer 2005 in Apeldoorn georganiseerd. Het project is in samenwerking met de Centra voor de Kunsten totstandgekomen en kent 35 voorrondes, waarvan vier in Gelderland (Apeldoorn, Tiel, Nijmegen en Doetinchem). Afgesloten wordt met een tentoonstelling in het Apeldoorns museum voor hedendaagse kunst (CODA), waar circa 100 winnende werken uit de voorrondes worden tentoongesteld. In Markant vindt gelijktijdig een dubbeltentoonstelling plaats van alle publiekswinnaars uit de voorrondes. Dit jaar vindt ook het proefproject Brush It plaats waarbij scholen voor voortgezet onderwijs aan de wedstrijd meedoen. Stichting Culemborg Blues, Culemborg (E 2.500,-) Op 27 augustus 2005 wordt in Culemborg voor de twaalfde keer het gratis toegankelijke evenement "Culemborg Blues" georganiseerd. Subsidie wordt gegeven voor "Kids in the Blues", een nieuw onderdeel dat gericht is op verjonging van zowel deelnemers als publiek. Op een apart podium kunnen "kids"-solisten een aantal nummers als gastmuzikant meespelen met diverse bluesacts. Ook jonge bluesbands die zijn ontstaan uit samenwerking met onder andere muziekscholen krijgen de kans om, tussen de optredens van de genoemde bands door, te spelen.
Stichting Popwaarts, Nijmegen (E 9.000,-) De stichting Popwaarts organiseert het reizend festival "Popronde", waarbij 75 popgroepen uit de regio spelen op circa 10 podia, variërend van poppodia tot cafés in Nijmegen (16 september), Wageningen (30 september) en Arnhem (21 oktober). De programmering omvat diverse genres. De popronde vervult een functie als kweekvijver voor nieuw poptalent.
Big Band Rivierenland, Ophemert (E 2.000,-) In het najaar 2005 wordt een workshopdag georganiseerd om de belangstelling te polsen voor een op te richten amateurbigband in het gebied Tiel, Geldermalsen, Zaltbommel. De dag wordt afgesloten met een optreden van de Guus Tangelder Big Band. Het is de bedoeling dat de nieuwe band op den duur optredens gaat verzorgen.
Stichting voor Kunst en Cultuur Gelderland (SKCG), Arnhem (E 12.500,-) Samen met Jongerentheater Overleg Gelderland organiseert de Stichting voor Kunst en Cultuur Gelderlannd (SKCK) op 25 september 2005 in Cultura te Ede het project "Sprankel", een presentatiedag voor jongerentheater. Het gaat om een ontmoetingsdag voor jongeren die actief bezig zijn met theatermaken. De doelstellingen zijn uitwisseling, wederzijdse inspiratie, kennismaken met elkaars werkwijze en het versterken van het netwerk. Het programma bestaat uit voorstellingen, presentaties, workshops en informatie. De doelgroep is jongeren tussen de 12 en 18 jaar.
Stichting East of Eastern, Nijmegen (E 4.000,-) Op 28 maart 2005 vond de tweede editie van de Jazztafette East of eastern plaats. Dit laagdrempelige festival bestond uit twintig jazzconcerten in horecalocaties en een kerk. De programmering was een mix van nationaal bekende toppers, regionale professionele bands en concerten van amateurs. In totaal traden 140 jazzartiesten op. Er is samengewerkt met De Lindenberg, die voorafgaand aan de Jazztafette een educatief programma voor kinderen tot 12 jaar en hun ouders heeft georganiseerd.
Symfonisch Blaasorkest Gaanderen, Gaanderen (E 2.000,-) Op 17 april 2005 is het themaconcert Musica Italia georganiseerd in Doetinchem. Aanleiding voor dit concert was de uitnodiging om in juni 2005 deel te nemen aan het "Festival Bandistici Internazionale" in Besana, Italië. Doel van het concert was het publiek kennis te laten maken met de Italiaanse kunstgeschiedenis met betrekking tot de blaasmuziek. Als dirigent was uitgenodigd Armando Saldarini uit Milaan, die ook uitleg gaf aan het publiek. Kamerkoor Sonare, Heerde (E 1.000,-)
Op 16 april 2005 is ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix een concert in Heerde georganiseerd. Onder andere de vier 'Kroningspsalmen' (Coronation Anthems) van G.F. Händel werden uitgevoerd. Het kamerkoor werd begeleid door het barokensemble "Il Concerto Barocco" Hengelo (Overijssel), dat met authentieke instrumenten speelt.
Stichting Het Steigertheater, Nijmegen (E 4.000,-) In mei 2005 is de tiende editie van het Amateurtheater Festival georganiseerd. Met het festival wil men het amateurklimaat in de regio stimuleren en een verbinding tot stand brengen met het professionele circuit en meerdere disciplines. Het laat een mix zien van uitvoerende en educatieve elementen.
Stichting Scarabee, Doetinchem (E 3.000,-) In de gemeente Renkum wordt van 10 juni tot en met 25 september 2005 een (mid)zomerproject georganiseerd met als thema "Het Landschap vertelt". Het thema wordt onderverdeeld in de categorieën: de schoonheid van het Veluwelandschap, Cultuurhistorie en de Vrijheid in het kader van 60 jaar bevrijding. Het project bestaat onder andere uit het tonen van beeldende kunst tijdens een tuinopenstelling van acht tuineigenaren in Oosterbeek, een poëziefestival in de open lucht en een zomertentoonstelling in Museum Veluwezoom, gevestigd in kasteel Doorwerth.
Stichting Theaternetwerk Surpluus, Culemborg (E 750,-) In april 2005 is in Culemborg en Geldermalsen een theaterstuk "Niemand in het bijzonder" van Enne Koens uitgevoerd met zeven amateurspelers. Voor de selectie van spelers is gebruikgemaakt van het netwerk van Stichting Theaternetwerk Surpluus. Regisseur was Paul Koster.
Stichting Vrienden van de Poëzie in Gelderland, Oosterbeek (E 1.250,-) In het kader van het project "Poëzie van en over Gelderland" wordt met behulp van culturele activiteiten het literair tijdschrift Poeziepuntgl in de markt gezet. Het project loopt tot maart 2007. Bij het verschijnen van elk nummer wordt een poëziemanifestatie georganiseerd, waarbij optredens van de publicerende dichters worden aangevuld met Gelderse muziekgroepen en gastoptredens van bekende, bij voorkeur Gelderse dichters. Ook wordt een schaduwredactie van jongeren gevormd en gedichten van jongeren in het tijdschrift opgenomen.
Stichting Hoogwerk, Bemmel (E 2.150,-)
Het jaarlijks acrobatiekfestival is van 13 tot en met 16 mei 2005 in Bemmel georganiseerd. Het is een meerdaags festival met workshops en voorstellingen, waaraan ook buitenlandse acrobaten meedoen. Het festival speelt in op nieuwe ontwikkelingen in de acrobatiek, waarbij acrobatiek meer is dan circusacts. Het wordt verbonden met andere theaterdisciplines, zoals dans, theater en mime. Stichting Loesje International, Arnhem (E 4.250,-) Van april tot december 2005 organiseert de stichting Loesje in Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen een serie openbare tekstschrijfworkshops rondom "het wel en wee" in genoemde steden. Doel is de deelnemer actief te betrekken bij de eigen leefomgeving. Per stad worden 5 sessies georganiseerd rond actuele thema's. De resultaten van de workshops worden gebundeld en verspreid in de stad. Inwoners kunnen ook e-schrijven over lokale onderwerpen via een website.
Stichting Koppel, Epe (E 7.000,-)
Op 2 juli 2005 wordt voor de zevende keer het gratis toegankelijke openluchtfestival Epop in Epe georganiseerd. Het is een podium voor lokale en regionale bands, artiesten en kunstenaars. Het programma bestaat naast muziek uit (straat)theater, dans en acrobatiek. Zowel professionals als amateurs nemen aan het festival deel. Het programma is afgestemd op alle leeftijden met een accent op cultuur van en door jongeren.
Stichting voor Cultuur, Sport en Spel Borculo, Borculo (E 3.500,-) Op 10 en 11 september 2005 wordt in Borculo het project "Houtpassie 2005" georganiseerd. Het project bestaat uit twee onderdelen. Het reguliere gedeelte bestaat uit materiaal- en gereedschapspresentaties. Het educatieve gedeelte bestaat uit workshops verspreid over het hele land, tijdens en voorafgaand aan de manifestatie. Daarnaast zijn er diverse exposities en is er de uitreiking van de prijs van de landelijke vereniging van houtdraaiers.
Stichting InterArt, Arnhem (E 4.000,- en E 10.000,-) Het project "Powergame" (E 4.000,-) organiseert van maart tot december 2005 multidisciplinaire workshops voor jongeren tussen de 14 en 25 jaar. Jong talent krijgt zo de kans door te stromen naar Power Play, een educatief traject dat uitmondt in een theaterproductie. Doel van het project is om jonge mensen zo de mogelijkheid te bieden zich op een creatieve manier met problemen in de samenleving bezig te houden. De workshops eindigen met een aantal openbare presentatie, die twee keer per jaar worden gegeven.
Van september 2005 tot juni 2006 wil het project "BK026" (E 10.000,-) in Arnhem een laboratorium creëren waar jongeren onder begeleiding van professionals uit verschillende disciplines leren kijken naar kunst, praten over kunst en zelf kunst maken. Het project voorziet in een werkplaats annex presentatieruimte waarin om de zes weken publiekspresentaties plaatsvinden. Het programma omvat onderdelen als kunst als openbare ruimte, performance kunst, fotografie en webdesign, maar ook lessen in kunsthistorie en filosofie.
Stichting WHAA, Nijmegen (E 7.000,- , E 10.000,- en E 6.000,-) Van 16 juli tot en met 22 juli 2005 wordt tijdens de Vierdaagsefeesten in 2005 een nieuwe editie van het multiculturele festival Oase (E 7.000,-) georganiseerd. Zeven dagen wordt zowel populaire als traditionele muziek uit de verschillende landen van herkomst van allochtone inwoners van Nijmegen gespeeld. Ook is er ruimte voor cabaret en theater. Nieuw is de inrichting van een plaats voor ouders met kinderen op het festivalterrein. Van september 2005 tot juni 2006 wordt het project "Shake it" (E 10.000,-) in Nijmegen en mogelijk ook in Arnhem georganiseerd. Het project is een multidisciplinair kunstproject voor allochtone jongeren, jonge vluchtelingen en Nederlandse jongeren. Het project bestaat uit een lesprogramma waarin dans (streetdance en buikdans), theater, capoeira en muziek aan bod komen. De regisseur maakt aan de hand van de eigen ervaringen van jongeren een voorstelling waarin verschillende jongerenculturen samenkomen. Aan een productie doen zo'n 100 leerlingen mee.
Tijdens het jaarlijks bevrijdingsfestival op 5 mei 2005 in Wageningen is een multicultureel podium (E 6.000,-) ingericht. Hier werd cultureel hoogwaardige muziek uit diverse herkomstlanden van allochtone inwoners gepresenteerd aan een groot publiek. Er was aandacht voor zowel traditionele als populaire groepen.
Stichting Twentietoe, Tiel (E 1.500,-)
Kanda bestaat uit een jazzconcert en jazzworkshops, een initiatief van het Huis voor de Amateurkunst Twentietoe. Iedere eerste vrijdag van de maand wordt een workshop georganiseerd. Op 18 juni 2005 werd het Jazzconcert georganiseerd met optredens van het Jesse van Ruller Trio en de bigband The Jazz Juniors, bestaande uit leerlingen van het Amsterdams Muzieklyceum. Een leerling van de Plantage Tiel heeft zijn C-examen in het openbaar gedaan en ook samengespeeld met The Jazz Juniors.
Stichting Under the Blue Surface, Ermelo (E 4.500,-) In het voorjaar 2006 wordt het project "Birthday suit" in Harderwijk georganiseerd. Het is een theaterproductie dat bestaat uit een tweeluik. Twee groepen, een groep visueel gehandicapte spelers én jongeren van de groep CAP BIZAR, krijgen hetzelfde tekstmateriaal aangeleverd. Daarvan maakt iedere groep zijn eigen voorstelling. Beide stukken worden buiten het theater gespeeld in een visverwerkingsbedrijf en een locatie in het bos.
Stichting De Plaats, Arnhem (E 5.000,-)
In de zomer van 2005 wordt het project "Leven als een straat" uitgevoerd. Het speelt zich af op een aantal karakteristieke plekken in kleine straatjes in de oude binnenstad van Arnhem. De voorstelling laat de diversiteit van manieren van leven in een straat in een reeks van kleine scènes zien. Waar mogelijk wordt een professionele cast gecombineerd met een cast van amateurs uit de buurt.
Stichting 4 en 5 mei comité Wageningen, Wageningen (E 6.000,-) Tijdens het bevrijdings- en herdenkingsfestival op 4 en 5 mei 2005 is het project "Klassieke muziek" georganiseerd. De zangeres Quirine Melssen heeft onder begeleiding liederen uit eigen werk gezongen. Ook diverse Wageningse koren hebben opgetreden. Stichting Toneelgroep Oostpool, Arnhem (E 5.000,-) Van 14 maart tot en met 14 mei 2005 heeft de productie "Blowing" gespeeld. De productie werd gemaakt voor middelbare scholieren en is in een trailer op het schoolplein gespeeld. De overwegend jonge cast bestond uit stagiaires en net afgestudeerden van de toneelscholen. Bij de voorstelling is een educatief programma georganiseerd. Er is gespeeld in Gelderland en Overijssel met een bereik van 60 scholieren per voorstelling.
Subsidieregeling en -voorwaarden
Het doel van de subsidieregeling is het cultuurbereik in Gelderland te bevorderen. De regeling staat open voor amateurs én professionals. Drie typen projecten komen in aanmerking voor subsidie: projecten die de amateurkunst stimuleren, activiteiten waarmee een groot of nieuw publiek wordt bereikt en projecten die zoeken naar nieuwe manieren om cultuurbereik te vergroten. In 2005 stelt de provincie hiervoor een bedrag van E 355.797,-- beschikbaar, dat in drie verdeelrondes verspreid over het jaar wordt besteed. Een commissie van externe deskundigen adviseert Gedeputeerde Staten over toe- of afwijzing van de subsidieaanvragen.
Provincie Gelderland