Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
| |Postbus 16200 | | |3500 CE UTRECHT | | |Telefoon: (030) 286 11 32 | | |Fax: (030) 286 11 43 | | |Internet: www.utrecht.nl |
22 en 23 juni 2005: Mid Term Event Crossing the lines
Internationale belangstelling voor fort Aan de Klop
Op 22 en 23 juni vindt op Fort aan de Klop een congres plaats van het Europees project 'Crossing the lines'. Deskundigen nemen deel aan lezingen, workshops en excursies met als thema's Restauratietechnieken, Toerisme/recreatie/cultuur en Ruimtelijke Ordening. De aanpak van de restauratie en de herontwikkeling van fort Aan de Klop komt uitgebreid aan de orde. Tijdens het congres worden de project-website (www.crossingthelines.com) en de reizende tentoonstelling van het project officieel geopend. De tentoonstelling is te zien op zaterdag 17 september wanneer fort Aan de Klop, tijdens de Fortenmaand, voor het publiek geopend is.
Parels in het groen
Fort Aan de Klop is één van die parels in het groen aan de rand van onze stad. Het fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die het westen van ons land moest beschermen tegen aanvallers. Door een gebied van Muiden (aan de voormalige Zuiderzee) tot aan de Biesbosch onder water te zetten werd de vijand het oprukken naar de grote steden in het westen belet. Kanonnen liepen hopeloos vast in de modder en omdat het water maar tot kniehoogte stond waren boten ook geen alternatief. Op de plekken die te hoog lagen om onder water te worden gezet of economisch van groot belang waren, werden forten gebouwd.
Recreatieve bestemming
De gemeente Utrecht heeft 8 forten in bezit die in een halve cirkel ten (noord)oosten van de stad liggen (fort Aan de Klop, fort De Gagel, fort Blauwkapel, fort De Bilt (noordzijde) en de Lunetten I t/m IV). Elk fort krijgt een eigen bestemming en een apart ontwikkelingstraject.
De gemeenteraad heeft besloten dat fort Aan de Klop een toeristisch-recreatieve bestemming krijgt met een kleine camping (maximaal 25 plaatsen), een theehuis en een herberg met overnachtingsmogelijkheid. Voor deze ontwikkeling heeft de gemeente onder andere een Europese subsidie gekregen. In de tweede helft van 2004 zijn hiermee het stenen wachthuis (1851) en drie houten loodsen aan de buitenzijde gerestaureerd. Dit voorjaar hebben burgemeester en wethouders (na een uitgebreide selectieprocedure) de toekomstig exploitant van het fort aangewezen. De opening van camping, theehuis en herberg zijn gepland in de loop van 2006.
Inrichting terrein en gebouwen
Voorafgaand aan de opening moeten het terrein van het fort en de gebouwen worden heringericht. De plannen zijn hier voor in de maak. Ook is er een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk om de camping, het theehuis en de herberg op fort Aan de Klop mogelijk te maken. Eind juni worden omwonenden en overige betrokkenen op een informatiebijeenkomst ingelicht over de stand van zaken en de mogelijkheden om in te spreken op de plannen.
Noot voor de media:
1. Een uitgebreid programma van het Mid Term Event kunt u aanvragen bij:
Bureau Buiten, telefoon: 030 - 231 89 45 of Crossingthelines@bureaubuiten.nl
2. Een vertegenwoordiger van uw redactie is van harte welkom op het congres
(NB: graag vooraf aanmelden bij: Bureau Buiten, telefoon: 030 - 231 89 45)
3. Nadere informatie over fort Aan de Klop en het Mid Term Event is verkrijgbaar bij:
Anton van Emst, projectleider fort Aan de Klop,
Dienst Stadsbeheer, Bureau Bijzonder Beheer, gemeente Utrecht
telefoon (030) - 286 75 22
(op vrijdag afwezig)
In het Europees project 'Crossing the lines' werkt de gemeente Utrecht samen met de gemeente Mortsel (België) en de County of Essex (Verenigd Koninkrijk) aan de bescherming en duurzame herontwikkeling van forten en verdedigingslinies.
Het project en de investeringen in de betrokken forten krijgen subsidie van de Europese Unie (Interreg IIIB NWE).
---- --