Ingezonden persbericht

De musicflyer als platenbon van de toekomst

Teun Bontrup: "Iedereen klaagt altijd maar dat het zo kut gaat in de muziekindustrie"

UTRECHT, 20050622 -- Vier maanden na opening hebben 250 bands en acht labels zich aangesloten bij Legaldownload.nl. De website is een laagdrempelige muziekwinkel waar bands hun eigen materiaal online kunnen verkopen. Legaldownload.nl is door de broers Teun en Willem Bontrup in het leven geroepen. Deze week kwamen ze met een nieuwe gimmick: de musicflyer. Zo'n flyer geeft je het recht om gratis een nummer uit de winkel van de website te downloaden. Je kunt hem bijvoorbeeld na afloop van een concert kopen. Bands zouden ze ook kunnen rondsturen ter promotie. Ook leuk om cadeau te krijgen natuurlijk: de mp3-platenbon.


De website is een logisch vervolg op Demomatch.nl: een site die de tweeling Bontrup eerder in het leven riep. Daar kan onbekend talent hun muziek uploaden en vervolgens kan het publiek en een vakkundig panel deze beoordelen. Teun Bontrup: "Iedereen klaagt altijd maar dat het zo kut gaat in de muziekindustrie. Wij denken altijd na hoe we dat kunnen verbeteren."

Hoewel Legaldownload pas vier maanden online is, spreekt Bontrup al van een succes. "We kunnen er nog niet van leven, maar we krijgen veel goede reacties. Mensen zijn er nog niet aan gewend om te betalen voor downloads. Mijn meeste vrienden hebben 2000 illegale mp3's op hun computer staan." Dat in korte tijd 250 bands de weg naar de website wisten te vinden verklaart Bontrup uit het feit dat platenmaatschappijen niet meer in vers talent investeren. Bontrup: "En wij maken het voor nieuwe bands wel mogelijk hun muziek voor het voetlicht te brengen."

De twee vijfentwintigjarige oud-studenten hebben zelf een muzikale achtergrond. Teun: "Wij maken vanaf ons twaalfde dansmuziek. We deden ook af en toe een producercursus. Het was frustrerend om te zien dat niemand met zijn muziek ergens terecht kon. Daarom zijn we over dit soort initiatieven gaan nadenken." De broers werken inmiddels elf uur per dag op hun Utrechtse kantoor.

Op hun nieuwste vondst, de musicflyer, hebben ze nog geen patent aangevraagd. "Eigenlijk was het gewoon een probeersel. We zagen dat veel bands geld uitgeven aan cd's en singles ter promotie. Dat kost enorm veel geld en daar wilden we iets aan doen. Het kostte drie weken om speciaal iets voor de site te bouwen, maar nu werkt het."