Ingezonden persbericht


Roken kost ¤ 1.470 per werknemer per jaar

Amsterdam, 22 juni 2005

Uit onderzoek is gebleken dat de kosten voor een rokende werknemer gemiddeld ¤ 1.470,- op jaarbasis bedragen voor verlies aan werktijd. Uitgaande van een gemiddeld bedrijf met 250 medewerkers, waarvan 20 % rookt (=50 medewerkers) en de loonkosten incl. werkgeverslasten ¤ 20,-- per uur zijn, komen de kosten voor vier rookpauzes per dag à 5 minuten, neer op ¤ 1.470,-- per medewerker per jaar. Voor dit bedrijf komt het in totaal neer op ¤ 117.600,--. Landelijk rookt echter gemiddeld 28% van de volwassenen, wat de schadepost voor de werkgever nog hoger maakt. Daarboven is een roker gemiddeld per jaar 3,5 dag méér ziek dan een niet-roker. De anderen werken dan door. Omdat de werkplek meerdere malen per dag verlaten wordt, ervaart de niet- rokende collega hierdoor extra werkdruk. Dat kan leiden tot ergernis en tot de vraag of hij/zij ook recht heeft op extra vrije tijd. Werkgevers zijn sinds 1 januari 2004 verplicht zieke werknemers twee jaar lang 70% van het loon door te betalen. En moeten daarnaast rookruimtes inrichten. Onderhoud en schoonmaak van deze ruimtes kost ook geld. Stoppen met roken is dan ook de meest lucratieve preventiemaatregel, ook als het om de WAO gaat. De trainingen van Allen Carr hebben al geruime tijd bewezen kostenbesparend te zijn.

Allen Carr heeft twintig jaar geleden het boek 'Allen Carr's Easy Way to Stop Smoking' geschreven. Alleen al van de Nederlandstalige editie (nu 33e druk) zijn inmiddels 400.000 exemplaren verkocht. Daarnaast heeft Allen Carr een training ontwikkeld die rokers effectief helpt bij het stoppen met roken. Deze vijf uur durende training wordt inmiddels wereldwijd, in 26 landen gegeven. Uit onderzoek blijkt dat 53,3% van de deelnemers aan de Allen Carr-training een jaar later nog steeds is gestopt met roken. Dit hoge slagingspercentage wijst uit dat deze methode, waarbij persoonlijke begeleiding centraal staat, ook op lange termijn een effectieve manier is om te stoppen met roken.

Bij bedrijven die hun werkgevers hulp bieden bij het stoppen met roken staat de Allen Carr-training hoog aangeschreven: in Nederland komt momenteel 70% van de cliënten die de Allen Carr-training volgt via bedrijven. Werkgevers mogen de kosten van Stoppen met Roken cursussen belastingvrij vergoeden. De Allen Carr-organisatie ontvangt geen subsidie, maar steeds meer ziektekosten-verzekeraars waaronder Achmea, ONVZ en Trias, zijn bereid over te gaan tot (gedeeltelijke) vergoeding van de training omdat stoppen met roken de meest eenvoudige investering is om preventief gezondheidsproblemen aan te pakken.