Gemeente Hellendoorn


Bestemmingsplan Rijksweg 35 vastgesteld

De gemeenteraad van Hellendoorn heeft dinsdag 21 juni 2005 het bestemmingsplan voor de Rijksweg 35 vastgesteld. Het bestemmingsplan wordt nu binnen vier weken ter goedkeuring aan Gedeputeerde Staten van Overijssel gezonden. Ook ligt dit plan ter inzage bij de gemeente Hellendoorn. Diegenen die tegen het voorontwerp en/of het ontwerp-bestemmingsplan bedenkingen hebben ingediend, kunnen binnen 13 weken bij Gedeputeerde Staten van Overijssel hun bezwaren kenbaar maken.

GS moet binnen zes maanden, na de inzage termijn een beslissing nemen over de goedkeuring van dit bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan is door de gemeenteraad goedgekeurd met een aantal wijzigingen ten opzichte van het voorontwerp en ontwerp-bestemmingsplan. Tegen deze wijzigingen kan men bedenkingen indienen bij Gedeputeerde Staten, ook wanneer men nog niet eerder bezwaar heeft gemaakt.

De belangrijkste wijzigingen op een rij


* De mogelijkheid voor het aanleggen van een rotonde bij Dalzicht is uit het bestemmingsplan gehaald.

* De open tunnelbak (dus zonder dak) vanaf de Meijboomstraat, komt ter hoogte van de RK kerk weer op maaiveld. De G. v.d. Muelenweg zal hierdoor onder de Rijksweg gaan lopen. Alleen deze variant wordt in het bestemmingsplan opgenomen.

* De geluidsschermen langs het gehele tracé mogen maximaal 4 meter hoog zijn (in plaats van 5 meter).

* Over de Regge komen vier bruggen (2 voor de weg en 2 voor de spoorbaan), twee van minimaal 15 meter en twee van minimaal 26 meter. In het voorontwerp en ontwerp-plan waren twee bruggen opgenomen en twee duikers voorzien.

Toelichting open tunnelbak

In het ontwerpbestemmingsplan stonden twee varianten van de open tunnelbak vermeld. Vanaf de Meijboomstraat wordt de dichte tunnel (met dak) een open bak en kwam óf voor de G. v.d. Muelenweg óf na de G. v.d. Muelenweg weer op maaiveld. Het college van burgemeester en wethouders hebben de voorkeur voor de lange open tunnelbak variant. Het verkeer van de G.v.d. Muelenweg kan dan veel makkelijk afgewikkeld worden. Maar deze variant kost beduidend meer dan de korte open tunnelbak. Het blijkt juridisch niet mogelijk om beide varianten in het bestemmingsplan vast te stellen. En omdat er nu geen geld is voor een lange open tunnelbak, is besloten om de korte variant in het bestemmingsplan op te nemen. Mocht er geld worden gevonden voor een lange open tunnelbak, dan kan met een zogenaamde artikel 11 procedure van de Wet RO een wijziging op het bestemmingsplan worden doorgevoerd.

Toelichting bruggen over de Regge

Het afvoeren van water bij hevige en langdurige regenval wordt steeds belangrijker in Nederland. Zo ook in onze gemeente. Daarnaast lopen de Rijksweg en het spoor dwars door de zogenaamde ecologische verbindingszone. Om de natuur zo min mogelijk te hinderen en de waterafvoer te garanderen, wordt er naast de Regge een nevengeul aangelegd. De natuur en het water kunnen zo hun weg vinden. Dus over de weg komen nu twee bruggen en over het spoor, dat maakt in totaal vier bruggen.

Verdere procedure op een rij


- Op 21 juni 2005 vaststelling bestemmingsplan door de gemeenteraad.


- Het besluit van de gemeenteraad om het bestemmingsplan vast te stellen moet zo spoedig mogelijk, maar in elk geval binnen vier weken na dagtekening van het raadsbesluit, voor een ieder voor een periode van vier weken ter visie worden gelegd.


- Het vastgestelde bestemmingsplan moet zo spoedig mogelijk, maar in elk geval binnen vier weken na de dagtekening van het raadsbesluit, ter goedkeuring aan het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel worden gezonden.


- Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel moet zijn beslissing over de goedkeuring binnen 13 weken na verzending ter goedkeuring, aan de gemeenteraad bekend maken. Als er bij het college van Gedeputeerde Staten bedenkingen worden ingebracht tegen het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan, dient het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel zijn beslissing over goedkeuring binnen zes maanden na afloop van de termijn van de ter inzagelegging aan de gemeenteraad bekend te maken.


- Het besluit van het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel over goedkeuring moet binnen twee weken na bekendmaking aan de gemeenteraad voor een periode van zes weken ter visie te worden gelegd. Dit wordt bekend gemaakt via een publicatie in het Twents Volksblad en de Nederlandse Staatscourant. Het besluit over goedkeuring treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt.

Diegenen die zich tijdig met zienswijzen tot de gemeenteraad en vervolgens tijdig met bedenkingen tot Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben gewend, maar ook diegenen die tijdig bedenkingen bij Gedeputeerde Staten hebben ingediend tegen de bij de vaststelling door de gemeenteraad in het bestemmingsplan aangebrachte wijzigingen (ten opzichte van het ter visie gelegde ontwerp-plan), kunnen tegen het besluit van het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel beroep aantekenen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State dient binnen twaalf maanden na afloop van de beroepstermijn te beslissen (dit betreft termijn van orde!).

Het aantekenen van beroep heeft evenwel geen schorsende werking: d.w.z. het bestemmingsplan wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht en biedt dus een basis voor de afgifte van bouwvergunningen. Om dat laatste te voorkomen, kan degene die beroep heeft aangetekend, bij de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen, dit betekent een schorsing van het betreffende bestemmingsplan. Het betreffende bestemmingsplan treedt in dat geval niet eerder in werking dan nadat op dat verzoek is beslist.

Meer informatie?

Wilt men het bestemmingsplan inzien of heeft men vragen, dan kan men tijdens de openingstijden van het raadhuis terecht bij het loket Bouwen en milieu.