Persbericht
22 juni 2005
Uitvoering VROM-taken door Achtkarspelen duidelijk verbeterd
De gemeente Achtkarspelen voert een groot deel van haar wettelijke taken op het terrein van ruimtelijke ordening, bouwen en milieu goed uit. Ten opzichte van eerdere onderzoeken is op een aantal punten sprake van een duidelijke verbetering. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek dat de VROM-Inspectie begin dit jaar heeft uitgevoerd.
De VROM-Inspectie heeft onderzocht hoe de gemeente Achtkarspelen haar taken op het gebied van ruimtelijke ordening, bouwen en milieu in 2004 heeft uitgevoerd. Het gaat daarbij om het opstellen van beleidsplannen en programma's, de afgifte van diverse soorten vergunningen en de handhaving van wet- en regelgeving.
Resultaten
Enkele jaren geleden zijn afzonderlijke onderzoeken uitgevoerd naar de uitvoering van de taken op de onderdelen ruimtelijke ordening en bouwen. Toen bleek dat vooral bij de vergunningverlening te klantvriendelijk werd gewerkt. Ook was er geen functiescheiding tussen aan de ene kant de vergunningverlening en aan de ander kant het toezicht en de handhaving. Verder schortte er door het ontbreken van beleid nogal wat aan de concrete handhaving. De VROM-Inspectie constateert nu dat Achtkarspelen het op een aantal onderdelen duidelijk beter doet.
Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente voor veel deelterreinen (waaronder de handhaving) beleid heeft vastgesteld, maar dat de daaraan gekoppelde uitvoeringsprogramma's vaak nog in ontwikkeling zijn. Vooral procedureel wordt de vergunningverlening, de eventuele bijbehorende vrijstellingsprocedures en de afhandeling van meldingen nu goed uitgevoerd. Ook het milieutoezicht (zowel bij inrichtingen als bij het Bouwstoffenbesluit) is redelijk op orde.
Op een aantal andere onderdelen moeten echter nog verbeteringen worden doorgevoerd. Nog steeds is het overgrote deel van de bestemmingsplannen sterk verouderd en worden het toezicht en de handhaving op de terreinen ruimtelijke ordening, bouwen en slopen onvoldoende opgepakt. Door het samen met de gemeente Kollumerland instellen van één handhavingsteam kan in dat laatste verbetering optreden.
Daarnaast vindt de VROM-Inspectie dat de gemeente een risico neemt omdat er nog onvoldoende inzicht is in de daadwerkelijke brandveiligheidssituatie van gebouwen. Het tempo waarin voor deze gebouwen gebruiksvergunningen (voor brandveilig gebruik) worden verleend, ligt vrij laag.
Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente. Het gemeentebestuur heeft de bevindingen van de VROM-Inspectie onderschreven en een plan van aanpak opgesteld om een verdere verbetering van de uitvoering van de VROM-taken te bewerkstelligen. In het begin van 2006 zal de Inspectie bekijken of de gemaakte afspraken worden nagekomen en hoe het staat met de voortgang van de verbeteringen.
Download:
Rapport VROM-Inspectie: http://www.vrom.nl/docs/VI_Achtkarspelen_2004.pdf (pdf, 260 KB)
( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=20864 )
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer