Persbericht
22 juni 2005
VROM en VVG werken samen aan veiligheid LPG-tankstations
Dit is een persbericht van VROM en de Vereniging Vloeibaar Gas (VVG)
Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) en Bauke van Kalsbeek, voorzitter van de Vereniging Vloeibaar Gas (VVG) hebben vandaag het convenant Lpg-autogas getekend. Het convenant legt afspraken vast voor het verbeteren van de veiligheid op en rond lpg-tankstations. Het convenant wordt ondersteund door Bovag, de belangenvereniging tankstations BETA en de Nederlandse organisatie voor de Energiebranche (NOVE).
In 2010 moeten alle tankstations voldoen aan nieuwe strengere veiligheidsnormen. VROM en de lpg-sector hebben samen afspraken gemaakt hoe de lpg-sector het bevoorraden van tankstations veiliger gaat maken. Zo worden autogas tankauto's voortaan uitgerust met een verbeterde vulslang en wordt een hittewerende coating aangebracht. Na het doorvoeren van deze aanpassingen kunnen naar schatting 110 van de ruim 2000 stations niet aan de nieuwe normen voldoen. Deze stations worden verplaatst. Is dat niet mogelijk, wordt de verkoop van autogas gestaakt. Los van de in het convenant gemaakte afspraken, worden voor 2007 200 van de meest riskante situaties gesaneerd. Het gaat hier om tankstations die te dicht bij huizen, bejaardentehuizen, kantoren, scholen of winkels staan.
Veiliger en milieuvriendelijk
Door de afgesproken veiligheidsmaatregelen kan autogas een bijdrage blijven leveren aan het verbeteren van het milieu. Autogas heeft namelijk ten opzichte van diesel een voordeel als het gaat om luchtkwaliteit (NOx en roetdeeltjes). VROM ondersteunt dan ook lpg als een van de opties voor lokale overheden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Wat betreft benzinevoertuigen heeft lpg bovendien een klimaatvoordeel (CO2).
Gevaarlijke stoffen
De risico's van gevaarlijke stoffen voor de directe omgeving waren in het verleden niet altijd even duidelijk. Externe veiligheid is sinds de vuurwerkramp in Enschede dan ook een politieke top-prioriteit. Door middel van de zogenoemde Ketenstudies is het gebruik, de opslag en het vervoer van ammoniak, chloor en lpg in kaart gebracht. Het convenant tussen de Rijksoverheid en de lpg-sector is de eerste concrete uitwerking hiervan. Het convenant is een voorbeeld van de manier waarop het Rijk de komende jaren samen met het bedrijfsleven wil zoeken naar manieren om Nederland nog veiliger te maken op het gebied van gevaarlijke stoffen.
Download:
Convenant Lpg-autogas (pdf, 45 KB): http://www.vrom.nl/Docs/milieu/220605_convenant_lpgtankstations.pdf
Informatieblad 'Start uitvoeringsagenda Ketenstudies' (pdf, 57 KB): http://www.vrom.nl/Docs/milieu/20050622_Infoblad_Ketenstudies.pdf
Zie ook:
Dossier Lpg: http://www.vrom.nl/lpg
Dossier Externe veiligheid: http://www.vrom.nl/externeveiligheid
( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=20863 )
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer