TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

22 juni 2005

Meerderheid Nederlanders wenst seksleven te verbeteren Tweederde denkt dat praten over seksleven een positieve invloed heeft

TNS NIPO heeft in opdracht van Pfizer, producent van Viagra, onderzocht of Nederlanders tevreden zijn met hun seksleven, en naar wat zij zullen doen om de kwaliteit ervan te verbeteren. Hiervoor is samengewerkt met seksuoloog Vera Steenhart. Zij is de mede-initiator van het Seksuele Quotiënt op www.erectieplein.nl, een test om de tevredenheid met het seksleven te meten en de bespreekbaarheid te vergroten.

Het blijkt dat één op de zes Nederlanders ontevreden is met zijn of haar seksleven. 91 procent van de ontevreden mensen, en opvallend genoeg bijna 40 procent van de tevreden mensen, wil hun seksleven verbeteren. Vooral mannen klagen en willen vaker verbetering. Het merendeel van de respondenten vindt 'praten over hun seksleven' een goede oplossing om verbetering aan te brengen en denkt dat het een positieve invloed heeft op hun seksleven. Slechts vier op de tien Nederlanders zouden dit ook daadwerkelijk bespreken met hun partner en slechts zes procent met een professionele hulpverlener. Van alle respondenten heeft vier procent (of hun partner) een erectiepil gebruikt.

De ondervraagden vinden een goed seksleven belangrijk en geven afgerond een zeven voor de mate van belangrijkheid. Het belang van een bevredigend seksleven is voor mannen (7,2) groter dan voor vrouwen (6,7). Jongeren hechten meer waarde aan een bevredigend seksleven dan 55 plussers (7,5 versus 6,2).

Positieve invloed van praten op kwaliteit seksleven Vooral 'praten met een partner' en 'meer tijd voor elkaar vrij maken' zijn acties die mensen zouden ondernemen om hun seksleven te verbeteren. Slechts één op de vijf geeft aan niets te doen. Hoewel tweederde van de respondenten denkt dat praten over hun seksleven met hun partner een (zeer) positieve invloed kan hebben op de kwaliteit ervan, beantwoorden slechts vier op de tien mensen de vraag 'wat zou je ondernemen om je seksleven te verbeteren' positief. Opvallend genoeg zijn het vooral de respondenten die al tevreden zijn met hun seksleven die van mening zijn dat praten een positieve invloed heeft op het seksleven. Vera Steenhart: 'Samen praten over je seksleven kan harmonie in je relatie brengen en een nieuwe impuls geven aan je seksleven. Om het partners makkelijker te maken over hun seksleven te praten, heb ik in samenwerking met Pfizer de oorspronkelijk Braziliaanse Seksuele Quotiënt (SQ)vertaald voor Nederland en een test voor partners toegevoegd. De SQ-test geeft inzicht in de tevredenheid met je seksleven. Partners kunnen de test afzonderlijk van elkaar anoniem invullen op de website erectieplein.nl. Daarna kunnen zij de resultaten, en vooral de verschillen, eerst met elkaar en eventueel later met hun huisarts of seksuoloog bespreken.'

Seksleven met professionele hulpverlener bespreken is moeilijk Van alle ondervraagden die van mening zijn dat hun seksleven positief wordt beïnvloed door erover te praten, zou 92 procent dit met hun eigen partner bespreken, vijftien procent met een vriend(in) en slechts twaalf procent met hun huisarts. Het blijkt namelijk dat ruim de helft van alle respondenten het moeilijk vindt om met een professionele hulpverlener (huisarts, psycholoog, of seksuoloog) over hun seksleven te praten. Eenderde geeft zelfs aan dat ze met niemand makkelijk over seks kunnen praten. Ouderen (één op de drie) kiezen in vergelijking met jongere groepen (minder dan één op de tien) vaker voor een gesprek met de huisarts om het seksleven te bespreken. Ouderen vinden het dan ook relatief gemakkelijker om dergelijke problemen met een hulpverlener te bespreken. Vera Steenhart: 'Dat lijkt samen te hangen met de mate waarin men verwacht dat een gesprek een positief effect zal hebben. Ik ben verbaasd over het geringe aantal mensen dat hun seksuele problemen bespreekbaar maakt met hun huisarts. Seksuele problemen zijn heel normaal, vooral als men ouder wordt, of langer bij elkaar is. De manier waarop je ermee omgaat, bepaalt of de relatie verdiept, ontwikkelt, stagneert of verslechtert. Met een goed gesprek over seks valt veel te winnen!'

Tevredenheid met erectie en gebruik van erectiepillen Een ruime meerheid van de Nederlanders (81%) is tevreden over de erectie (van hun partner); 60 procent is vrijwel altijd tevreden over de erectie. Opmerkelijk is dat vrouwen minder tevreden zijn over de erectie van hun partner (77%) dan mannen zelf (85%). 62 procent van de 55-plussers geeft aan tevreden te zijn over de erectie (van hun partner). Van alle Nederlanders heeft vier procent (of hun partner) een erectiepil gebruikt.

Meer informatie over het Seksuele Quotiënt die Pfizer in samenwerking met Vera Steenhart heeft ontwikkeld, is te vinden op www.erectieplein.nl.

B9678 | Methode: TNS NIPObase (CASI) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 14 tot en met 21 april 2005. Hierbij zijn 572 personen van achttien jaar of ouder ondervraagd.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Evelien Leegwater (tel: 020 522 54 31).