Gemeente Heemskerk


Eerste resultaten buurtonderzoek Zuidbroek-Oosterwijk

HEEMSKERK Op weg naar een tweede buurtcontract voor Zuidbroek-Oosterwijk zijn half mei rond de 2900 enquêtes verspreid in deze buurt. Er zijn 385 ingevulde vragenlijsten terug gestuurd. Dat is een respons van 14,6 %. Een ruime 6 is het gemiddelde rapportcijfer dat de bewoners geven voor de bijdrage aan een leefbare buurt door gemeente, politie, ReinUnie, Welschap en WOONopMAAT. De meeste invullers denken dat de verbeteringen zonder buurtcontract niet gerealiseerd zouden zijn.

Uit het onderzoek voor het buurtcontract 2006 2008 is gebleken dat 74% van de respondenten weet dat de buurt een buurtcontract heeft. En 63% vindt dat er de afgelopen jaren dingen zijn verbeterd in de buurt, vooral wat betreft een schone en onderhouden buurt, de speelplekken, verkeer en informatie. De onderwerpen die van belang zijn voor de leefbaarheid in de buurt kregen gemiddeld een voldoende, sommigen een ruime voldoende. Toch zijn op een aantal punten verbeteringen nodig, zoals bijvoorbeeld de verkeersveiligheid aan de Beneluxlaan, het schoonhouden van de openbare ruimte, onderhoud en fleuriger groen, parkeren, de aanwezigheid van buurtmeester en politie, (speel)voorzieningen voor oudere kinderen/tieners, onderhoud van wegdek en stoepen en onderhoud van huurwoningen/ -flats.

Buurtbudget
Er zijn ook flink wat suggesties gedaan voor de besteding van het buurtbudget van 25.000 euro per jaar. Zo willen buurtbewoners het budget besteden aan een schonere buurt, speel- en sportvoorzieningen voor jeugd, buurt- en straatfeesten, beter en kleuriger groenvoorziening, meer parkeergelegenheid, fietspaden (onder andere richting centrum), verkeersveiligheid, kunst en onderhoud aan huurwoningen/flats.

Veiligheid
De sfeer in de buurt, burencontact en sociale veiligheid scoren over het algemeen ruim voldoende, de betrokkenheid van bewoners bij hun buurt iets minder. De meeste bewoners ervaren geen conflicten in hun buurt of zijn in staat deze samen op te lossen. Een klein percentage (6%) geeft aan dat zij dit niet kunnen. 84% Van de invullers voelen zich veilig in hun eigen woning. Een aantal mensen (16%) echter niet, vooral vanwege inbraken, overlast van buren en/of slecht contact met buren. Het veiligheidsgevoel op straat scoort in het algemeen een ruime voldoende (7,1). Toch noemen 212 mensen een plek die zij, vooral s avonds als onveilig ervaren. Veel genoemd zijn het station en omgeving, het Europaplein (bij de pinautomaten en bij de ingang van de Nouwelandflat), de bergingen onder flatwoningen, paden in groenstroken (onder andere het bruggetje Lessestraat, park Luxemburglaan, Lessestraat/station).

Het meldpunt
Een ruime meerderheid (60%) kent het meldpunt 256 800. Bijna een kwart van de invullers heeft wel eens een melding gedaan. De tevredenheid daarover scoort gemiddeld een 6,6. Mensen geven aan dat zij het bestaan van het nummer waarderen. Het projectteam is bij 63 % van de invullers onvoldoende bekend en 74% weten niet welke mensen daarin actief zijn.
Ten slotte vinden de bewoners voor verbetering van de buurtsamenleving de volgende zaken van belang: een schone, hele en veilige buurt, verkeersveiligheid, (sportieve) activiteiten en voorzieningen zoals Spring op Groen, goede speelvoorzieningen en activiteiten en voorzieningen voor de 12+ jeugd, het op prettige wijze samen leven en informatie aan en communicatie met bewoners. In de periode tussen 27 juni en 14 juli vinden op zes verschillende plekken en dagen buurtgesprekken plaats (in de buurtbus) met buurtbewoners als vervolg op de buurtenquête.