Gemeente Oss


22/6/2005 - Zieke paardenkastanjebomen in Oss

Advies voor particulieren

In de gemeente Oss zijn ruim 400 van de 1939 kastanjebomen die op gemeentelijke grond staan, in meer of mindere mate aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Hoeveel particuliere bomen aangetast zijn, is niet duidelijk. De bloedingsziekte is herkenbaar aan de bruine plekjes op de stam waar bruin vocht uitloopt. Na een tijd barst de bast open en als de stam rondom helemaal is aangetast, gaat de boom dood. De oorzaak van de ziekte is nog niet bekend.

Advies

Hebt u een kastanjeboom op uw grond staan en vertoont deze de symptomen van de bloedingziekte, dan moet u het volgende advies opvolgen:

* Laat een deskundige bepalen of het inderdaad om de bloedingsziekte gaat.

* Snoei de boom niet. Als u dat wel doet zorgt dat voor verspreiding van de ziekte.

* Laat de aangetaste boom staan. Zieke bomen hoeven namelijk niet direct gerooid te worden.

* Als een dode of zieke boom gevaar oplevert [door bijvoorbeeld afvallende takken] moet u eerst de bast schillen voordat u de boom verwijdert. Doe dit niet zelf maar neem contact op met een gerenommeerd boomverzorgingsbedrijf, of de gemeente.
* De aangetaste bast en schorsmateriaal brengt u naar de milieustraat.

Verder is het belangrijk dat u zowel op het oog gezonde als aangetaste paardenkastanjebomen niet verplant. En het is ook verstandig om voorlopig geen nieuwe paardenkastanjebomen te planten.

Meer informatie?

Weet u niet zeker of uw kastanjeboom is aangetast? Voor meer informatie over de ziekte kunt u kijken op de websites:
* www.kastanjeziekte.wur.nl

* www.bomenstichting.nl

Ook zijn er diverse boomverzorging adviesbureaus die u kunnen helpen. Bent u op zoek naar een gerenommeerd adviesbureau, neem dan contact op met de gemeente Oss, afdeling BOR, W. van den Broek - 629 602.