Groen!

Brussel, 21 juni 2005

Groen! eist stemming belangenconflict over Onkelinx-wetsontwerp

Mieke Vogels Terwijl in de kamercommissie Justitie de bespreking van het wetsontwerp Onkelinx voor een nieuw jeugdrecht wordt afgerond, debatteert het Vlaams parlement over de mogelijkheden die er nog zijn om dit ontwerp in overeenstemming te brengen met de Vlaamse visie op de bijzondere jeugdzorg.

Vlaanderen heeft zich altijd unaniem verzet tegen het ontwerp van de huidige justitieminister. Dit ontwerp blijft vertrekken van het beschermingsmodel en staats haaks op de visie van het kinderrechtenverdrag dat ook voor jongeren rechtswaarborgen eist.

Het comité dat waakt over de naleving van de kinderrechten stelt trouwens duidelijk dat minderjarigen niet als volwassenen mogen berecht worden, wat via de fel betwiste uithandengeving één van de centrale kenmerken is van dit ontwerp.

Ook de zogenaamde verplichte ouderstage wordt fel gehekeld.

Het heeft geen zin om ouders te criminaliseren. Opvoedingsondersteuning is bij uitstek vrijwillige hulpverlening.

De federale regering schetst het juridische kader, maar op basis van de bijzondere wet van 8/8/1988 is Vlaanderen volledig bevoegd voor de uitvoering.

Uit een rondetafel in maart ll. bleek duidelijk dat niet alleen het Vlaams parlement en de Vlaamse regering maar ook Vlaamse jeugdrechters en de Vlaamse voorzieningen niet geloven in deze wet.

Door deze onenigheid dreigt de bijzondere jeugdzorg opnieuw te verzeilen in jaren van bevoegdheidsconflicten. In een tijd dat de bijzondere jeugdzorg vernieuwing en dynamiek nodig heeft mag men dit niet laten gebeuren.

Minister Onkelinx weigert echter het gesprek met de Vlaamse regering zolang de wet niet gestemd is in de Commissie Justitie van de Kamer.

Na deze stemming hebben 2 van de 3 Vlaamse meerderheidspartijen hun jawoord gegeven. SP-A kamerlid Hilde Claes, kondigde aan amendementen te zullen indienen maar die werden niet met de Vlaamse meerderheidspartijen of met de Minister van Welzijn besproken, aldus Minister Vervotte vanmiddag in de Commissie Welzijn.

Het ziet er naar uit dat SP-A en VLD in het federaal parlement een andere taal spreken dan in het Vlaamse parlement en deze slechte wet zullen goedkeuren.

De uitvoering van deze wet betekent bovendien een meerkost voor de Vlaamse gemeenschap van 16 miljoen extra .

Mieke Vogels zal namens Groen! een motie van belangenconflict inroepen om zo de federale overheid tot overleg te dwingen. Deze motie wordt voorgelegd aan het parlement. Het wordt uitzien naar het stemgedrag van VLD en SP-A.