Werkgevers- werknemersorganisaties in het onderwijs bieden petitie aan
Grote weerstand tegen plannen gewichtenregeling
UTRECHT, 20-06-2005.
Jan Franssen, voorzitter SBO (sectorbestuur onderwijsarbeidsmarkt), biedt dinsdag 21 juni as. namens de werkgevers- en werknemersorganisaties een petitie aan de Tweede Kamercommissie Onderwijs aan. In deze petitie roepen de aanbieders de Tweede Kamer op donderdag 23 juni de voorstellen over de verandering van de gewichtenregeling af te wijzen. Deze nieuwe voorstellen van minister Van der Hoeven staan namelijk garant voor veel onrust, grote toename van de bureaucratische rompslomp, een enorme verslechtering van het onderwijs op veel scholen in het hele land en slechts een kleine verbetering op enkele andere scholen.
De onderwijsorganisaties zijn het er over eens dat het achterstandenbeleid gemoderniseerd moet worden. Wat de minister nu doet is rampzalig voor het achterstandsonderwijs: in het hele land zijn veel leerlingen, docenten en scholen de dupe van de wijzigingen, terwijl slechts een beperkte groep er beter van wordt. Het enige wat het oplevert is een heleboel stress en onrust. Bij de gemeenten en op de werkvloer.
Het goede punt uit de plannen van de minster is dat het opleidingsniveau van de ouders bepalend wordt voor de toekenning van achterstandsmiddelen. Door deze aanpassing komen ook autochtone leerlingen met een taalachterstand in aanmerking voor meer budget. Dit pluspunt behouden, zonder opgezadeld te worden met alle negatieve consequenties van de plannen van Van der Hoeven, kost 'slechts' 33 miljoen. Voor dit bedrag blijven honderden banen behouden, blijft het achterstandonderwijs aan allochtone kinderen op peil, neemt de bureaucratie niet enorm toe en wordt een boel onrust weggenomen. De organisaties roepen in hun petitie de Tweede Kamer op de plannen van de minister tegen te houden én om elders 33 miljoen euro vandaan te halen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de deelnemende organisaties.
Bijlage: de petitie-tekst (let op, EMBARGO tot 21 juni 2005. 14.00 uur)
Aanbieding vindt plaats op 21 juni, 13.45 uur, hal van de Tweede Kamer
Deelnemende organisaties zijn:
Algemene Onderwijsbond (AOb), Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS), Besturenraad, Bond KBO, Bond KBVO, CMHF, Onderwijsbond CNV, VBS, VOS/ABB en het onderwijsplatform G4.
Marc Mathies
---
(pers)voorlichter Algemene Onderwijsbond, AOb
030 2989 210 / 06 53 41 01 59
e-mail:
website:
Petitie:
EMBARGO petitie tot dinsdag 21 juni 2005, 14.00 uur
Als onderwijsorganisaties maken wij onze grote zorgen over de voorstellen voor het nieuwe achterstandenbeleid en de onverantwoorde haast waarmee het ministerie van Onderwijs deze plannen wil doorvoeren. Bij geen van de organisaties bestaat twijfel over het feit dat het achterstandenbeleid aan modernisering toe is, maar de manier waarop en het tempo waarin dit gebeurt, zijn schadelijk voor het onderwijs en de leerlingen. Onze kritiek spitst zich toe op de volgende hoofdpunten:
* De herverdelingseffecten zijn desastreus voor de continuïteit van goed onderwijs, met name op scholen met hoge concentraties autochtone en allochtone achterstandsleerlingen. Door én de drempel te verlagen om in aanmerking te komen voor extra formatie én vast te houden aan een budgettair neutrale operatie, pakt het effect van deze beleidswijziging onevenredig slecht uit voor scholen met een grote concentratie achterstandsleerlingen. Zij kunnen tot een kwart aan hun formatie kwijtraken, zonder dat de minister aantoont dat deze scholen met minder formatie toe kunnen. Het betreft hier bovendien veelal scholen die ook al zijn getroffen door het schrappen van OALT en het verminderen van de subsidie voor ID-banen. Gezien het feit dat met de verschuiving een relatief klein bedrag gemoeid is (33 miljoen euro) verzoeken alle onderwijsorganisaties de Tweede Kamer om elders geld te zoeken om deze negatieve en niet verantwoorde effecten weg te nemen.
* De ingangsdatum van 1 augustus 2007 is onverantwoord, zoals ook Cfi volgens de brief van de minister in een uitvoeringstoets aangeeft. De haast die de minister heeft is onbegrijpelijk en leidt gezien de samenloop met andere dossiers (onderwijsnummers en lumpsum-bekostiging) tot onverantwoorde risico's. De onderwijsorganisaties verzoeken de Tweede Kamer daarom om de operatie pas in te laten gaan per augustus 2008.
* De minister presenteert in de plannen opnieuw de taaltoets voor zeer jonge kinderen. In dit systeem moeten alle 12.000 leerlingen getest worden om in aanmerking te komen voor het extra gewicht 2,4 door een externe instantie. De test moet bovendien zo worden ingericht dat maximaal 3.000 leerlingen in aanmerking komen voor de extra formatie. Deze werkwijze komt de onderwijsorganisaties vreemd voor. Ten eerste: onze bezwaren tegen een taaltoets heeft de Tweede Kamer al ondersteund, bij zeer jonge kinderen is de betrouwbaarheid van zo'n toets volgens deskundigen twijfelachtig. Het laten afnemen van 12.000 testen door een externe organisatie is kostbaar en zal bureaucratie in de hand werken. Tenslotte is het wonderlijk om een test zo in te richten dat een kwart van de leerlingen in aanmerking komt voor extra steun, dit leidt tot flexibele criteria om aan het aantal te voldoen in plaats van een eenduidig oordeel. Wie een bewezen ernstige taalachterstand heeft, zou ook voor extra formatie in aanmerking moeten komen.
Tenslotte. De organisaties beschouwen het achterstandenbeleid als een van de sterke onderdelen van het Nederlands onderwijsbeleid. Dat beleid wordt breed gedragen door personeel, schoolleiders, gemeenten en schoolbesturen. Uit onderzoek blijkt dat er grote vorderingen zijn gemaakt dankzij de bestaande systematiek. Het zou kapitaalvernietiging zijn als de met veel moeite opgebouwde expertise verloren gaat.
Al in een eerder stadium hebben de organisaties in overleg met het ministerie laten weten dat deze plannen niet op draagvlak in het veld kunnen rekenen. Het verbaast de organisaties dan ook dat desondanks de plannen vrijwel ongewijzigd aan de Tweede Kamer worden voorgelegd.
De onderwijsorganisaties zijn, zoals eerder in deze petitie vermeld, niet tegen modernisering van de onderwijsachterstanden-regelingen en zijn daarom bereid om vanaf de zomer te participeren in een werkgroep die als opdracht zou moeten mee krijgen een voorstel te ontwikkelen dat kan rekenen op draagvlak binnen het onderwijsveld.
Organisaties van schoolbesturen:
VOS/ABB
Bond KBO
Bond KBVO
Besturenraad
VBS
Organisaties van schoolleiders
Algemene Vereniging Schoolleiders
Werknemersorganisaties:
Algemene Onderwijsbond
Onderwijsbond CNV
CMHF
Andere organisaties
Onderwijsplatform G4