Ingezonden persbericht
Persbericht
Bits of Freedom
Amsterdam, 21 juni 2005
NUT EN NOODZAAK BEWAARPLICHT NIET AANGETOOND
Het onderzoek van de Erasmus Universiteit naar het gebruik van verkeersgegevens toont geen nut of noodzaak voor een bewaarplicht aan. Dat is volgens Bits of Freedom de belangrijkste conclusie van het vandaag gepubliceerde rapport. De aanbieders van telefonie en internet in Nederland kunnen in nagenoeg alle gevallen de gevraagde gegevens verstrekken aan justitie.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van justitie op aandringen van de Eerste en Tweede Kamer. Het Parlement verlangde van minister Donner een onderbouwing van de veronderstelde noodzaak om verkeersgegevens minimaal een jaar op te slaan. Uit deze gegevens is onder meer af te leiden naar wie burgers hebben gebeld en e-mail verstuurd, op welke lokatie hun gsm is geweest en welke websites zij hebben bezocht.
De onderzoekers hebben opsporingsdossiers onderzocht en gesprekken met vertegenwoordigers van politie en justitie gevoerd. Het rapport noemt aansprekende voorbeelden van het gebruik en het belang van verkeersgegevens in de praktijk van de opsporing. Maar in alle voorbeelden konden de aanbieders de gevraagde gegevens leveren, omdat zij deze gegevens toch al korte tijd bewaren om rekeningen te versturen. Het rapport kan zeer weinig concluderen ten aanzien van internet omdat daarmee weinig ervaring is opgedaan in de opsporing. Toch blijkt uit twee voorbeelden dat de verzenders van dreigmails eenvoudig achterhaald konden worden. De onderzoekers stellen vast dat de politie bij het vorderen van gegevens bij internetproviders geen praktische beperkingen ondervonden.
Ondanks de conclusie dat de noodzaak voor een bewaarplicht niet aantoonbaar is, hebben de onderzoekers aan politie en justitie gevraagd welke gegevens langer bewaard moeten worden. Dit wensenlijstje in het rapport is in alle opzichten breder en ingrijpender dan het voorstel voor een bewaarplicht van de Europese ministers van justitie. De aanspoorders willen dat het webbezoek van alle Nederlanders wordt vastgelegd. Ook willen zij gegevens bewaren over peer-to-peer gebruik en cijfers over hoeveelheden data die worden ge-upload of gedownload. Het gaat daarbij echter uitdrukkelijk om wensen en niet om een aantoonbare noodzaak voor de opsporing. De Eerste Kamer heeft op 28 juni een publiek toegankelijk overleg met minister Donner over de voorgestelde bewaarplicht.
Bits of Freedom is een digitale burgerrechtenbeweging.
---------