Dienstenbond CNV

Stand van zaken CAO overleg Postorderbedrijven
21-06-2005

Inmiddels is er twee keer CAO overleg geweest over de PSB CAO. De werkgevers hebben als speerpunt het omlaag brengen van de loonkosten. Om dat te bereiken doen ze een groot aantal voorstellen die tot verslechtering van uw arbeidsvoorwaarden leiden.

Wij houden in juni bijeenkomsten waarin we de mening peilen van de werknemers over de voorstellen van de werkgevers.

Wat willen de werkgevers?

Geen loonsverhoging als er geen besparing is op de loonkosten. Hieronder ziet u dat u ± 5% mag inleveren om misschien 1,25% loonsverhoging terug te krijgen. (1,25% is onze looneis). Deze loonsverhoging willen ze ook nog eens afhankelijk maken van resultaat en/of beoordeling.

Loonkosten besparen = 2 uur langer werken zonder loon: de werkgevers stellen voor de werkweek te verlengen van 38 uur naar 40 uur, startend op 1 januari 2006 met een verlenging naar 39 uur. Voor parttimers geldt die verlenging van de werkweek naar evenredigheid. Op deze manier willen ze de loonkosten met ruim 5% terugbrengen. Werkgevers zijn wel bereid voor de huidige werknemers een compensatie af te spreken, maar niet om het loon ook daadwerkelijk te verhogen met het loon over de extra uren. Zij denken meer aan een eenmalige compensatie.

Loonsverhogingen in de toekomst alleen over schaalloon. Degenen die meer verdienen dan het maximum uit de functieschaal krijgen over het meerdere geen loonsverhoging. Dus 1% loonsverhoging kan bijvoorbeeld feitelijk maar 0,8% zijn (of nog minder).

Ook willen de werkgevers de overwerkregeling aanpassen zodat uw kans om een overwerktoeslag te verdienen behoorlijk verkleind wordt. Overwerk toeslag ontvangt u dan pas als u meer dan 168 uur per 4 weken (per 1-1-2006 eerst 164 uur), meer dan 45 uur per week of meer dan 10 uur per dag gewerkt hebt.

Toeslagen bijzondere uren verdwijnen op de belangrijkste uren: De werkgevers stellen een nieuwe toeslagregeling voor bijzondere uren voor. U krijgt geen toeslag meer op maandag tot en met zaterdag van 06.00 uur tot 21.00 uur

Ziek? Dan ontvangt u nog maar 85% loon:
Werkgevers willen niet meer 100% betalen in het 1e ziektejaar, maar slechts 85%. Ook in het 2e ziektejaar ontvangt u dan 85%, want in totaal willen zij over deze twee jaren niet meer dan 170% betalen.

De aanvulling op de WAO van 90% in de huidige CAO moet geheel vervallen.

En dan willen ze ook nog dat u flexibeler wordt: De werkgevers willen in de CAO een regeling voor de flexibele inzet van werknemers opnemen. Ze zijn wel bereid dit te beperken tot de werknemers die nu ook al flexibel werken op een min-max contract of andere flexibiliteitregeling. Maar de werkgevers willen niet dat u meer zeggenschap over u werktijden krijgt.

Wordt u ook nog iets geboden?:
Nee, u krijgt hier niets voor terug. Volgens werkgevers kunnen zij niets bieden vanwege de slechte omzetten. De afgelopen 2 jaar zijn er in reorganisaties arbeidsplaatsen vervallen. Dat nu, willen ze voor de toekomst voorkomen. Maar op de vraag of we een
werkgelegenheidsgarantie kunnen afspreken, krijgen wij een keiharde NEE te horen.

Wat stelden wij namens u voor:

* Een loonsverhoging van 1,25% over het volledige loon
* Goede afspraken over pensioen met een mogelijkheid om vervroegd uit te treden vanaf 62 jaar

* Zowel het 1e als het 2e ziektejaar 100% loon doorbetalen
* Leeftijdbewustpersoneelsbeleid en meer aandacht voor arbeidsomstandigheden en een gezonde werkplek als aanpak van ziekteverzuim

* Werk- en inkomenszekerheid voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten
* Een compensatie voor gestegen ziektekosten
* Goede kinderopvangregelingen

* Reiskostenregeling