D66
Borssele onder voorwaarden later sluiten
D66 Persbericht, 21 juni 2005
D66 is bereid de kerncentrale in Borssele een aantal jaar later te sluiten, als hiermee wordt voorkomen dat er honderden miljoenen worden overgemaakt naar de eigenaren van de centrale zonder dat daar merkbare milieueffecten tegenover staan. Aan het later sluiten van de centrale verbinden de Democraten vier voorwaarden:
1. Er moet een (juridisch afdwingbaar) jaartal worden vastgelegd waarop de centrale wel zal worden gesloten.
2. De eigenaren van de kerncentrale (de energiebedrijven EPZ en Essent Delta) dienen mee te werken aan fonds voor investeringen in duurzame energie. In Duitsland heeft de Rood-groene coalitie een soortgelijke constructie bij het afbouwen van de kerncentrale gehanteerd, ten gunste van investeringen in duurzame energie.
3. Het bedrag dat anders zou worden besteed aan de uitkoop van Borssele dient door de overheid te worden geïnvesteerd in duurzame energie. Bij voorkeur wordt voor het gehele bedrag een openbare aanbesteding gedaan, waarop onderzoekers en energiebedrijven kunnen inschrijven met nieuwe initiatieven voor duurzame energie.
4. De MEP (Milieukwaliteit Elektriciteits Productie)-regeling moet worden gehandhaafd in een nieuwe vorm. Daarbij moeten consumenten niet langer de rekening gepresenteerd krijgen van het succes van deze duurzame energie-subsidie. Boris van der Ham: Nu betalen consumenten twee keer: één keer een ecotax op vieze energie, en één keer de subsidie op groene energie via nog een extra heffing. Wat ons betreft wordt de MEP gewoon uit de ecotax gefinancieerd .
Volgens Van der Ham gaat het uiteindelijk over de vraag waar het milieu het meest mee is gediend. Als we een blanco cheque overmaken naar de eigenaren van Borssele om vervolgens kernenergie uit Frankrijk te importeren dan is het milieu er niets beter op geworden. Dat is symboolpolitiek, terwijl D66 daadwerkelijk vooruit wil op het gebied van duurzame energie .
Het liefst wil D66 Borssele in 2013 sluiten, maar daarbij willen de Democraten ook zekerheid dat de uitkoopsom aan Borssele door de eigenaren zou worden besteed aan het ontwikkelen van nieuwe, duurzame energievormen. Omdat dit juridisch moeilijk afdwingbaar is, heeft D66 staatssecretaris Van Geel enkele maanden geleden opgeroepen een akkoord te sluiten met Borssele. Ook heeft D66 een beroep gedaan op de aandeelhouders om de uitkoopsom zo laag mogelijk te houden.
De werkgroep Duurzame Ontwikkeling van D66, die bestaat uit leden van de partij, bepleitte al eerder dat het onder dergelijke omstandigheden verstandiger is om Borssele later te sluiten en het geld te reserveren voor echte investeringen in duurzame energie. De Tweede Kamerfractie van de partij schaart zich nu achter dit standpunt. Van der Ham: We moeten principieel kiezen voor duurzame energie, niet voor symboolpolitiek .