Gemeente Heerhugowaard


Heerhugowaard: Stad van Kansen

Nieuwe skatebaan
Kanaal met molen
Het nieuwe stadhuis

Hoewel de polder De Waerd al omstreeks 1630 werd drooggelegd en door 47 molens werd droog gehouden, duurde het tot de tweede helft van de 19e eeuw en de komst van de verharde Middenweg en het spoor voordat de polder werd gezegend met voorspoed. Toch duurt het nog tot 1960 voordat de ontwikkeling van Heerhugowaard in een stroomversnelling raakt. In veertig jaar groeit het inwoneraantal van 6.800 naar bijna 48.000 in 2005. Het wordt een Stad van Kansen waar de stedelijke ontwikkelingen gecombineerd worden met rust, ruimte en natuur.

Nieuw Stadshart
Heerhugowaard heeft veel te bieden. Op dit moment wordt er volop gewerkt aan tal van nieuwe en vernieuwingsprojecten. Vooral het Stadshart en omgeving wordt gemoderniseerd en uitgebreid. Het winkelcentrum Middenwaard krijgt een facelift. Het stadhuis krijgt een extra vleugel en een bibliotheek en artotheek. Er komen fraaie appartementen die uitkijken op een nieuw Centrum voor Kunst en Cultuur en een boulevard met restaurants en cafés en terrassen. En dan is er nog De Parel, het stadspark dat onlangs is uitgebreid met een evenemententerrein en een skatebaan.

Stad van de Zon
Een ambitieus nieuwbouwproject met internationaal aanzien is Stad van de Zon. Hier worden 2800 woningen in alle soorten en maten gebouwd in een nieuw recreatiegebied met een oppervlakte van 253 voetbalvelden. Het stadsdeel krijgt eigen voorzieningen als scholen, winkels, horeca en een wijkcentrum. Bovendien is het de grootste emissieneutrale wijk van de wereld. Dit betekent dat er net zoveel energie wordt opgewekt als dat er wordt verbruikt. Daarom zijn alle huizen uitgerust met zonnepanelen. Ook worden er alleen milieuvriendelijke materialen gebruikt. Op veel plaatsen zal de auto in het straatbeeld ontbreken door ondergronds parkeren. Volop ruimte dus voor rust, plantsoenen en speelvoorzieningen.

Waerdse Tempel
Bij het strand dat wordt aangelegd in het recreatiegebied komt ook een cultuurpodium, de Waerdse Tempel. Daar kunnen vanaf medio 2006 bandjes, orkesten en kunstenaars hun kunnen etaleren.

Historisch Alkmaar op steenworp afstand
Op circa 20 minuten fietsen ligt het historisch hart van Alkmaar. Deze stad heeft een rijke geschiedenis en architectuur die teruggaat tot de 15e eeuw. Ook is het een moderne stad waar faciliteiten, zoals hoger onderwijs, een groot ziekenhuis, theaters en topsport niet ontbreken,

Rust, ruimte en natuur
Het platteland in de directe omgeving, met haar eeuwenoude polders en dijkjes, vormt een ideaal gebied om lekker te wandelen en te fietsen. Voorbij Alkmaar zijn er de aantrekkelijke bossen, duinen en stranden langs de Noordzeekust. Deze zijn binnen een uur op de fiets te bereiken.
Heerhugowaard is met recht een Stad van Kansen.