ANBO

Kabinet stimuleert doorwerken na 65e jaar

21-06-2005

Belemmeringen die het nu nog onmogelijk maken dat mensen na hun vijfenzestigste jaar doorwerken, moeten worden weggenomen. Het kabinet heeft een aantal partijen, waaronder de 50-plusorganisaties, om advies gevraagd.

Het kabinet wil de discussie over het wegnemen van de belemmeringen niet alleen met de Tweede Kamer voeren. En vraagt daarom de visie van de SER, Stichting van de Arbeid, Raad voor Overheidspersoneelsbeleid en ouderenorganisaties op zaken als demotie (het op latere leeftijd aanvaarden van een lagere functie om in het arbeidsproces te kunnen blijven) en leeftijdsafhankelijke beloning. Ook wordt gevraagd naar positieve prikkels die mensen kunnen stimuleren om langer door te werken, zoals deeltijdpensioen vanaf 65 jaar.
Aanleiding voor de adviesaanvraag zijn onder meer de gestegen levensverwachting van de bevolking en de wens bij een groeiende groep ouderen om actief deel te blijven nemen aan de samenleving. Ook zijn er ouderen die hoofdzakelijk op financiële gronden door willen werken, bijvoorbeeld omdat zij geen recht op volledige AOW hebben opgebouwd.

Geef uw eigen mening in het ANBO forum