ERNST & YOUNG: informatie bestuursrapportages versnipperd
21.06.2005 / 13:00 / Rubriek: Economie / Organisatie: Ernst and young
Ernst & Young: informatie bestuursrapportages versnipperd
Rapportages over interne beheersing en risicomanagement onder de maat
ROTTERDAM, 21 JUNI 2005 - Er schort behoorlijk wat aan de bestuursrapportages over interne beheersing en risicomanagement in de jaarverslagen van Nederlandse beursfondsen. Ernst & Young concludeert dat na het bestuderen van 60 beschikbare jaarverslagen over 2004. Tabaksblat schrijft uitdrukkelijk voor dat het bestuur van de onderneming verantwoordelijk is voor het beheersen van de risico's verbonden aan de ondernemingsactiviteiten en de naleving van alle relevante wet- en regelgeving. De rapportage daarover zou dus ook eenduidig en helder moeten zijn.
Volgens de code zou deze rapportage de volgende elementen moeten bevatten: een uitspraak dat de interne risicobeheersings- en controlesystemen adequaat en effectief zijn, een duidelijke onderbouwing hiervan en ten slotte een rapportage over de werking van het interne risicobeheersings- en controlesysteem in het boekjaar.
Nagenoeg alle ondernemingen nemen over 2004 een vorm van bestuursrapportage op. Helaas is het vinden van de informatie voor de lezer van het jaarverslag vaak een zoekplaatje. De totale rapportage is versnipperd over Directieverslag, Risicoparagraaf, Jaarrekening, Corporate Governance paragraaf, Verslag RvC en de website. Ook de gekozen bewoordingen zijn niet eenduidig en soms moeilijk te interpreteren.
Slechts 20 procent van de onderzochte ondernemingen geeft in het verslag aan volledig aan de aanbevelingen van Tabaksblat te voldoen terwijl 30 procent zegt over 2004 gedeeltelijk te voldoen. DE AEX fondsen presteren op dit front het best. Eenderde zegt in lijn met de aanbevelingen te handelen. Bij de AMX fondsen durft slechts acht procent die stelling aan en zegt 38 procent 'ermee bezig te zijn'. Opvallend is dat ruim 30 procent nog geen uitspraak durft te doen. In een aantal gevallen hangt deze voorzichtigheid samen met de eisen vanuit de strenge beursregels uit de Verenigde Staten.
Risicobeheersing
Weliswaar beschrijft ruim driekwart van de ondernemingen in hun jaarverslagen de organisatie rondom risicobeheersing, maar die beschrijving is soms summier. Een beschrijving over de werking van de systemen voor risicobeheersing, wordt amper aangetroffen. Gemiddeld 28 procent behandelt integraal zowel de strategische, operationele, compliance als verslaggevingrisico's. Ook hier doen de AEX fondsen het beter dan AMX- en overige fondsen. De verslaggevingrisico's zijn sterk onderbelicht. Wanneer ze vermeld worden, gebeurt dat als gevolg van de Amerikaanse beursregels (Sarbanes-Oxley 404, 302)
Voor de jaarverslagen over 2005 zijn volgens drs. Bart van Beurden van Ernst & Young Accountants verbeteringen noodzakelijk. 'Het financiële verkeer verwacht een heldere uitleg over de risico's van een onderneming. Rapportages in de jaarverslagen moeten bovendien, duidelijk maken welke beoordelingscriteria een onderneming heeft gehanteerd (zoals het door Tabaksblat gesuggereerde COSO-raamwerk) en vervolgens een 'gedifferentieerd' oordeel geven over de werking van de interne risicobeheersings- en controlesystemen per 'deelterrein'.'
'Het bestuur moet dus aangeven', benadrukt Van Beurden 'in hoeverre zij op de hoogte is van de mate waarin de strategische en operationele doelstellingen van de onderneming worden bereikt, de gepubliceerde financiële rapportages betrouwbaar zijn opgesteld en of de organisatie zich houdt aan de van toepassing zijnde wetten en regels. Het bestuur dient ook aan te rapporteren welke significante wijzigingen zijn aangebracht, welke eventuele belangrijke verbeteringen er zijn gepland en dat het een en ander met de auditcommissie en de raad van commissarissen is besproken. Daarin zijn nog grote stappen te nemen.'