Ingezonden persbericht


Persbericht:

"MKB en innovatie in de knel door WTO-overeenkomst"

21 juni 2005 - Het midden en kleinbedrijf kan niet op gelijke voet concurreren met het Amerikaanse MKB. Dit is het gevolg van de huidige WTO-overeenkomst voor overheidsaanbestedingen die op dit moment wordt heronderhandeld in Genève.

Onder de zogenaamde Overheidsaanbestedingsovereenkomst (Government Procurement Agreement, GPA) van de
Wereldhandelsorganisatie (World Trade Organisation, WTO) heeft de Amerikaanse overheid het exclusieve recht bedongen het Amerikaanse MKB een voorkeurspositie te mogen geven.
Dit heeft voor het Nederlandse (en Europese) MKB* de volgende consequenties:

1. De Nederlandse overheid heeft niet het recht het Nederlandse MKB een voorkeurspositie te geven als gevolg van de onbalans in de WTO- GPA overeenkomst van 1995. Ter vergelijking, in technologisch innovatieve sectoren besteden Europese overheden gemiddeld 5% uit aan MKB bedrijven, ten opzichte van 40% in de Verengde Staten.
2. Geen toegang tot openbare aanbestedingen van de Amerikaanse overheid; in 2003 werd voor USD 95 miljard aan het Amerikaanse MKB uitbesteed in innovatieve sectoren als de gezondheidszorg, defensie, energie, transport en ruimtevaart.

SUN&SUP, een groep van 20 Europese start-up bedrijven aangesteld door de Europese Commissie, meent dat deze situatie indruist tegen de Lissabon agenda die in 1999 is geformuleerd en tot doel heeft de concurrentiekracht en kenniseconomie van Europa te versterken. SUN&SUP bepleit dat de Nederlandse overheid, Brussel en andere EU- landen NU tot actie moeten overgaan om ervoor te zorgen dat MKB- bedrijven gelijke rechten krijgen in het nieuwe 10-jaar verdrag dat op dit moment wordt heronderhandeld in Genève. In het nieuwe verdrag voor de periode 2005-2015 moeten met name de volgende punten worden geregeld:

1. Het recht voor EU-lidstaten MKB-bedrijven een voorkeurspositie te geven bij overheidsaanbestedingen in innovatie intensieve sectoren zoals gezondheidszorg, defensie, energie, transport, lucht- en ruimtevaart. Overeenstemming over doelstellingen vergelijkbaar met die van de Verenigde Staten.

2. Openstelling van de Amerikaanse overheidsmarkt voor hetzelfde percentage als waarop de Europese overheidsmarkt openstaat voor Amerikaanse bedrijven.

Het is algemeen erkend dat het midden- en kleinbedrijf de motor is van economische groei en innovatie. Dit zijn de ondernemingen die noodzakelijk zijn voor economische impulsen en om uit te groeien tot internationaal leidende spelers in hun marktsegment. Als Nederland en de Europese Unie serieus werk willen maken van de Lissabon concurrentie en kenniseconomie doelstellingen zoals geformuleerd door regeringsleiders in 1999, dan zijn deze initiatieven een minimum vereiste om op gelijke voet te kunnen concurreren met de Verenigde Staten**.

Uit gegevens van FHI, de Nederlandse Federatie van Technologiebranches, blijkt dat het in Nederland gaat om tenminste 650 MKB bedrijven die direct high-tech producten kunnen leveren aan overheidsinstellingen en daarmee hun internationale concurrentiepositie zouden kunnen versterken.

Achtergrond informatie
De volgende aanvullende informatie is beschikbaar op www.sunsup.org:

* Huidige appendix van de WTO-GPA overeenkomst die de VS exclusieve rechten verschaft voor de periode 1995-2005
* Voorbeeld van de 2004 en 2005 aanbestedingsdoelstellingen voor Amerikaanse overheidsorganisaties

* Voorbeeld van een jaarrapportage over in 2003 uitbestede opdrachten door Amerikaanse overheidsorganisaties

* Factsheet: Europa heeft ruim 1.000 internationale spelers minder dan de USA

* Uittreksel van de Amerikaanse SBAct waarin stimulering van het MKB als doel is geformuleerd

* Towards a European Small Business Act.

Over SUN&SUP
SUN&SUP is een groep van 20 Europese high-tech start-ups aangesteld door de Europese Commissie om te fungeren als "de stem van de Europese start-up gemeenschap". SUN&SUP doet gevraagd en ongevraagd aanbevelingen hoe het ontstaan en de groei van nieuwe kennisintensieve bedrijven kan worden gestimuleerd. SUN&SUP wordt gefinancierd door het PAXIS programma, dat zich ten doel stelt Europa's concurrentiekracht te vergroten zoals geformuleerd door regeringsleiders in de 2010 doelstellingen van het Lissabon verdrag uit 1999.

Voor nadere inlichtingen
SUN&SUP Nederlandse vertegenwoordiger, www.sunsup.org Wouter Deelman, directeur ThreeFive Photonics bv, www.35ph.com Via
Steijger.communications BV
Cees Steijger
Tel: 036 5235330
GSM: 06 555 92365
Email: cees@steijger.com

Voor commentaar

1. FHI, Federatie Technologie Branches, 033-4657507, www.fhi.nl Kees Groeneveld, directeur

2. MKB Nederland, zie persverklaring, 015-2191212, www.mkb.nl Loek Hermans, voorzitter


* MKB: bedrijven tot 500 medewerkers
** Slechts 2.000 Europese ondernemingen tegenover 3.200 Amerikaanse ondernemingen hebben een omzet van meer dan 100 mln. Euro