Gemeente Harderwijk


Jongerenlagerhuis in het stadhuis

Volgende week dinsdag 21 juni wordt in de raadszaal van het stadhuis een jongerenlagerhuisdebat gehouden. Organisator is Osmose, adviesbureau voor multiculturele vraagstukken. Allochtone en autochtone jongeren gaan met elkaar in debat over een aantal pittige stellingen. Het debat is georganiseerd in het kader van het project Erbij, dat inmiddels een groot succes is in Harderwijk.

Doel van het project Erbij is om jongeren te stimuleren meer deel te nemen aan de vrijetijdsactiviteiten in onze stad. De deelnemers gaven afgelopen jaar aan meer aandacht te willen besteden aan de beeldvorming. Ze willen hun stem laten horen en de negatieve beeldvorming over allochtone jongeren aan de kaak stellen. Hierbij wilden ze graag hun autochtone leeftijdgenoten betrekken. Een grote groep jongeren is reeds in februari met de voorbereidingen gestart. Daarna zijn twee scholen bij het project betrokken en hebben er twee debatten plaatsgevonden: op RSG 't Slingerbos en ROC Landstede.

Volgende week dinsdag is het slotdebat. De raadszaal van het stadhuis vormt hiervoor een uitstekende entourage. En er is een ruime publieke tribune. Scholen, politieke partijen en instellingen zijn uitgenodigd en ook het publiek krijgt de kans zijn mening te laten horen. De jongeren hebben de mogelijkheid om te debatteren met beide handen aangegrepen en zijn druk met de voorbereidingen. De jongeren zijn onder leiding van twee adviseurs van Osmose klaargestoomd voor het slotdebat. Naast het onder de knie krijgen van de belangrijkste debattechnieken zijn 3 stevige stellingen voorbereid.

Debatteren is hot onder jongeren. Overal in Nederland worden hevige discussies gevoerd door jongeren. Een debat is bovendien voor allochtone jongeren een uitgelezen kans om hun stem te laten horen en tegenwicht te bieden aan de negatieve beeldvorming die zij vanuit de media over zich heen krijgen. Door uit te gaan van de mogelijkheden die allochtone jongeren hebben, in plaats van de beperkingen, hoopt ook het project Erbij bij te dragen aan een positiever beeld. U bent van harte welkom. Het debat begint al om 19.00 uur.

Informatie: bureau Osmose, tel (026) 352 34 20 of afdeling Welzijn, tel. 411 126.