Provincie Groningen

SNN subsidieert LOFAR met 22 miljoen
20 juni 2005

Het project, met een looptijd tot en met 2008 kent reeds drie werkende toepassingen in de geofysica, de astronomie en de precisie-landbouw. Andere toepassingen zijn in voorbereiding. LOFAR is een ICT-project dat is ontstaan uit de ambitie van Nederlandse sterrenkundigen om het prille begin van ons heelal waar te nemen. Daarvoor is een radiotelescoop nodig die zeker honderd maal gevoeliger is dan de huidige telescopen. LOFAR bereikt deze hoge gevoeligheid door 25.000 sensoren te plaatsen over een gebied met een diameter van 350 kilometer. Deze nieuwe techniek noemt men de "Connected Sensor Technology". De antennes zijn door snelle glasvezelverbindingen aangesloten op de STELLA supercomputer in het rekencentrum van de RU in Groningen. Mondiaal gezien heeft LOFAR grote wetenschappelijke betekenis.

Voor Noord-Nederland is het LOFAR-project belangrijk voor de transitie van de "maakeconomie" naar een kenniseconomie. Het project is gericht op de ontwikkeling van een uniek kenniscluster en bedrijvigheid op het gebied van radiofrequentie- en sensortechnologie in de regio. Daarmee past het niet alleen in het regionaal beleid van het SNN, maar ook in het Rijksbeleid, zoals dat is verwoord in Pieken in de Delta.

Naar verwachting levert LOFAR via zogenaamde spin-off in het bedrijfsleven naast kennisontwikkeling ook banen op. LOFAR is een van de drie sleutelprojecten van Noord-Nederland, naast het waterproject Wetsus en Energy Valley, en zet de regio ook internationaal op de kaart. Rond het project LOFAR zijn nauwe contacten met Duitse en Zweeds regio's en kenniscentra ontstaan.

Het totale LOFAR-project heeft tot en met 2008 een begroting van bijna 150 miljoen euro. Voor fase 2 van LOFAR is in totaal bijna 49 miljoen euro nodig. Bijna elf miljoen euro van de KOMPAS-bijdrage is afkomstig uit Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO). Via het noordelijk samenwerkingsverband werd eerder al 3,5 miljoen euro aan KOMPAS-middelen voor LOFAR beschikbaar gesteld.

Kijk voor meer informatie op www.snnonline.nl