Gemeente Sluis

aparte projectorganisatie op

PERSBERICHT - 17 juni 2005

Gemeente sluis richt aparte projectorganisatie op

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Sluis heeft onderzoek gedaan naar een alternatieve organisatievorm voor de aanpak van de vele projecten die momenteel lopen of gaan lopen in de gemeente. Er is gekozen voor een projectorganisatie naast de huidige organisatie. De projectorganisatie gaat vanaf 20 juni van start.

Veel projecten in de gemeente Sluis vloeien voort uit de nota Recreatievisie West Zeeuwsch-Vlaanderen en het Gebiedsplan West Zeeuwsch-Vlaanderen. Daarnaast is er een aantal ontwikkelingen die ook grootschalige gevolgen hebben, zoals het rapport over de Zwakke Schakels, de verdieping van de Westerschelde en de aanwijzing door het Ministerie van VROM tot pilot voor de Ontwikkelingsplanologie.

Al met al gaat het om een impuls van 1 à 2 miljard euro aan projecten. Die zullen weliswaar voor een groot deel samen met andere organisaties zoals Rijkswaterstaat of de Dienst Landelijk Gebied worden uitgevoerd. Desalniettemin zijn deze projecten voor het gebied van grote betekenis en bieden ze ongekende mogelijkheden voor de ontwikkeling van de gemeente. Een kans die dus niet gemist mag worden.

Echter, de hoeveelheid werk die dit meebrengt voor de gemeente en dus voor de gemeentelijke organisatie is enorm. Voor een deel van de projecten zal de gemeente de leiding moeten en/of willen nemen. Ook het betrekken van het particuliere bedrijfsleven en andere betrokken particuliere partijen is primair een verantwoordelijkheid voor de gemeente. Daarnaast zal de samenwerking met relevante Belgische gemeenten vooral door de gemeente moeten worden behartigd. Dit geheel levert een werkbelasting op die door het aanwezige apparaat, naast het normale werk, niet opgevangen kan worden.

Er is daarom gekozen voor een alternatieve organisatievorm: een projectorganisatie naast de huidige organisatie.

Deze organisatie komt onder leiding van een programma-manager te staan die rechtstreeks verantwoording aflegt aan het college. De hoofdtaken van deze projectorganisatie zijn: a. leiding geven aan de uitvoering van de lopende projecten b. in kaart brengen van alle mogelijke projecten en de gemeentelijke rol daarin
c. de gemeentelijke projecten documenteren en voorbereiden d. overleg met alle betrokkenen voeren
e. deelname van relevante partijen organiseren
f. bestuurlijke besluitvorming voorbereiden
g. leiding geven aan de uitvoering van nieuwe projecten h. coördineren van alle voor de projecten relevante aangelegenheden

Om een goede afstemming met de staande organisatie te waarborgen heeft de programma-manager wekelijks overleg met de gemeentesecretaris en zijn managementteam. Het College van B & W heeft een 2-wekelijks voortgangsoverleg met de programma-manager. Verder is er elk kwartaal een overleg van de programma-manager met een nieuw te vormen Commissie van Ontwikkelingsoverleg. Dit overleg is niet besluitvormend maar vooral bedoeld om de meest betrokken partijen regelmatig met elkaar van gedachten te laten wisselen over de voortgang en afstemming van de projecten. De voorzitter van dit overleg is de Burgemeester.

De samenstelling van deze commissie is als volgt:
- een delegatie uit de gemeenteraad

- een delegatie uit het college van B & W

- de gemeentesecretaris

- de betrokken gedeputeerde van de provincie
- de programma-manager

Daarnaast zullen op ad hoc bais andere instanties zoals het Waterschap Zeeuws-Vlaanderen, Rijkswaterstaat en de Dienst Landelijke Gebied hierbij betrokken worden.

Aangezien de provincie voor de uitvoering van het Gebiedsplan ook een aparte projectorganisatie heeft en er een zeer nauwe samenhang zal zijn tussen de activiteiten van beide projectbureaus zal de programma-manager regelmatig overleg voeren met de leiding van het provinciale projectbureau en de verantwoordelijke Gedeputeerde. Bij diverse projecten zullen ook Belgische overheden betrokken zijn, waarmee regelmatig overleg gevoerd wordt.

De kosten van het projectbureau zullen ten laste worden gebracht van de projecten.

---

Voor nadere inlichtingen:
Gemeente Sluis: Voorlichting, tel. 0117-457 123, vanuit België 0031 117-457 123