Gemeente Utrecht
Utrecht, 14 juni 2005
Utrecht loopt voorop met proeftuin huishoudelijk werkers
Op 20 juni is de feestelijke aftrap van de proeftuin Wet Maatschappelijke Ondersteuning in het Hart van Lombok. Daarmee loopt Utrecht landelijk voorop. De huishoudelijk werkers in de wijk West hebben een cursus signaleren en doorverwijzen gevolgd, speciaal ontwikkeld voor deze proeftuin. De heer Marcel van Gastel, directeur-generaal van het ministerie van VWS, zal de certificaten uitreiken samen met wethouder Toon Gispen van welzijn, volksgezondheid en vrijwilligerswerk.
De gemeente Utrecht heeft de proeftuin in West ingericht samen met thuiszorgorganisatie Aveant, wijkwelzijnsorganisatie Portes en het Platform Vrijwillige Thuishulp. Het definitieve projectplan is in mei bij het ministerie van VWS ingediend en deze maand zal de financiering rondkomen. Behalve Utrecht zijn er nog 25 andere gemeenten die met de WMO gaan experimenteren. Utrecht is één van de gemeenten die het verst is met de proeftuin. De aanleiding is de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in 2006. Deze wet heeft als doel dat mensen met een zorgbehoefte langer zelfstandig kunnen blijven wonen en dat ook prettig vinden. Daarbij moeten ze gebruik kunnen maken van algemene voorzieningen én ondersteund worden door hun familie en buren. Met de WMO wordt de gemeente onder andere verantwoordelijk voor het huishoudelijk werk. Utrecht wil met de proeftuin bereiken dat huishoudelijk werkers, mantelzorgers en vrijwilligers hun cliënten attenderen op welzijns- en vrijwilligersactiviteiten, zodat zij langer en zo volwaardig mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De proeftuin start met 150 clienten en zo'n 45 huishoudelijk werkers en wordt na de zomer uitgebreid.
Mensen die hun huishouden niet meer helemaal zelf kunnen bestieren kunnen huishoudelijk werk aanvragen. Vaak komt er dan één of twee maal in de week een huishoudelijk verzorger langs. Huishoudelijk werkers, maar ook mantelzorgers en vrijwilligers, signaleren veel tijdens het contact met de cliënt. Zij kunnen iets doen met de signalen die zij opvangen. Soms vinden mensen het thuis te stil, ze hebben te weinig te doen of er zijn te weinig mensen om hen heen. En dat terwijl het verre van stil is in de wijk. Er is juist heel veel te doen: van eettafels tot computercursussen en van linedancing tot vrijwillige thuishulp. Ook is het voor sommige mantelzorgers zwaar hun huisgenoot te ondersteunen, omdat hun eigen leven op welke manier dan ook in de knel komt. Het is ook de bedoeling in de proeftuin dat een mantelzorger eerder en meer ondersteuning krijgt zodat het zorgen leuk blijft en zij het langer volhouden.
Wijkbewoners die zich in willen zetten voor deze proeftuin kunnen terecht bij José Koeneman van Portes, telefoon 030 - 2934582.