PERSBERICHT
AOb vraagt via rechter weggelakte delen nota ministerie Onderwijs op
Chaos dreigt bij invoering nieuwe gewichtenregeling in onderwijs
Door de overhaaste invoering van een nieuwe gewichtenregeling in het basisonderwijs dreigt er chaos te ontstaan bij de leerlingtelling, die bepalend is voor de subsidie aan scholen. Dat blijkt uit de Uitvoeringsanalyse Gewichtenregeling die het Onderwijsblad van de AOb met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur heeft opgevraagd bij het ministerie van Onderwijs. Een volledig beeld van de problemen is echter niet te geven, omdat de minister grote delen in het document heeft weggelakt.
Deze onzichtbaar gemaakte delen zouden 'persoonlijke beleidsopvattingen' van ambtenaren bevatten en daarom niet onder de Wob vallen. Het Onderwijsblad bestrijdt dat en heeft de rechtbank in Den Haag gevraagd in een voorlopige voorziening (kort geding bij de bestuursrechter) om volledige openbaarmaking van de Uitvoeringsanalyse Gewichtenregeling. De rechter heeft het spoedeisend karakter van deze aanvraag vrijdag erkend, een uitspraak wordt verwacht vóór de deadline van het tijdschrift aanstaande dinsdagmorgen.
Volgens de Uitvoeringsanalyse gewichtenregeling van Cfi, de uitvoeringsinstelling van het ministerie, ontstaan de problemen omdat de laatste wijzigingen voor de nieuwe gewichtenregeling die in augustus 2006 moet ingaan, pas in een laat stadium bekend zijn. De aanpassingen die daarvoor aan het geautomatiseerde leerlingentel-systeem moeten worden gedaan zijn bovendien zo ingrijpend, dat deze in een vroeg stadium verwerkt moeten worden in de software. Wanneer de Tweede Kamer in de laatste fase in juni 2006 nog wijzigingen aanbrengt, zullen alle basisscholen hun gegevens schriftelijk, op papieren formulieren, moeten aanleveren wat een enorme vertraging oplevert voor scholen en ministerie. Nu doet 80 procent van de 8000 scholen dat volgens Cfi digitaal. Een volgende consequentie is dat daardoor de telgegevens te laat beschikbaar zijn voor de beleidsafdelingen van het ministerie.
Andere consequenties voor de scholen zijn er volgens Cfi ook, maar deze zijn door het ministerie onleesbaar gemaakt. In de brief aan de Tweede Kamer over het achterstandenbeleid schrijft de minister dat zij een 'uitvoeringstoets' heeft laten uitvoeren, welke altijd openbaar is. Aan het Onderwijsblad schrijft de minister dat die term per abuis is gebruikt en dat het gaat om een 'Uitvoeringsanalyse'. Dat is een stuk 'voor intern beraad' waarin 'persoonlijke beleidsopvattingen' staan. Deze zijn niet openbaar.
Het Onderwijsblad bestrijdt die opvatting: in het hele wel vrijgegeven gedeelte geeft de dienst Cfi een visie op een invoeringsproces en niet afzonderlijke ambtenaren. Bovendien gaat het niet langer om intern beraad omdat de minister haar beleidsplannen heeft afgerond en de voorstellen inclusief een invoeringstraject vol risico's aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Algemene Onderwijsbond, uitgever van het Onderwijsblad, heeft daarom zijn advocaat gevraagd bij de bestuursrechter in Den Haag om volledige openbaarmaking van het stuk. De rechtbank heeft de zaak in behandeling genomen en daarmee het spoedeisende karakter erkend vanwege de deadline van het tijdschrift en de Kamerbehandeling op donderdag 23 juni.
Meer informatie bij de hoofdredacteur van het Onderwijsblad, Robert Sikkes 06-12967847
De Uitvoeringstoets gewichtenregeling met weggelakte passages staat op
Algemene Onderwijsbond