Bestrijding eikenprocessierupsen Nieuwegein
In eiken langs de Structuurbaan en de Hollandhaven heeft de gemeente zes nesten met eikenprocessierupsen gevonden. De nesten zitten in eiken ter hoogte van het gemeentehuis, ter hoogte van de hoek Hollandhaven - Zeelandhaven, en ter hoogte van het bedrijf Scholman. De eikenprocessierups leeft alleen in eiken. Eind vorige week heeft de gemeente de rupsen laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. In hogere dichtheden kunnen vrijkomende brandharen van de rups allergische reacties van de huid en ogen veroorzaken zoals jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling.
De gemeente controleert geregeld of in gemeentelijke eiken in Nieuwegein nog meer van deze rupsen aanwezig zijn.
Wijze van bestrijden
Het bestrijden gaat met behulp van branders. De bomen worden geïnspecteerd en met hoogwerkers worden de nesten uitgebrand. Deze wijze van bestrijden is niet schadelijk voor het milieu. Ook de bomen zelf lijden er niet onder omdat zij voldoende vochtig zijn. Bij deze werkzaamheden zijn de medewerkers verplicht om een beschermend pak en een masker te dragen.
Aanleiding
Vorig jaar en dit jaar heeft de provincie Utrecht in Nieuwegein al nesten van de eikenprocessierups ontdekt en bestreden. Deze zaten in eiken langs de parallelweg van de (provinciale) Laagravenseweg. Sinds vorig jaar houden de gemeentelijke medewerkers die het groen beheren, daarom ook de eiken in de rest van Nieuwegein in de gaten. Men let met name op de locaties waar meerdere eiken bij elkaar staan.
De eikenprocessierups
De eikenprocessierups is tot nu toe vooral gesignaleerd in het zuidelijk deel van ons land. In het nattere veengebied van de provincie Utrecht is het een relatief nieuw fenomeen.
De eikenprocessierups is een harige rups die van juli tot september eitjes legt in de toppen van eikenbomen. De jonge rupsen komen vanaf mei uit de eitjes te voorschijn. Ze gaan 's nachts vanuit de nesten in optocht (processie) op zoek naar voedsel dat ze vinden in de eikenbladeren. Voordat ze zich ontpoppen tot vlinder, maken ze een aantal vervellingstadia door. Na de derde vervelling krijgen de rupsen zogeheten ´brandharen´.
Gezondheidsklachten
Als de menselijke huid in aanraking komen met deze brandharen, is de kans groot dat er een allergische reactie ontstaat, zoals jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling. Dat kan soms zeer heftig zijn en kan tot twee weken aanhouden. Brandharen in de ogen kan leiden tot een rode, pijnlijke en jeukende zwelling. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van neus, keel en luchtwegen. Hoe vaker het contact, des te heftiger de reacties over het algemeen zijn. Het is dus raadzaam de rupsen niet aan te raken.
Invoerdatum 17-6-2005
Gemeente Nieuwegein