Amsterdam vereenvoudigt woningbouwproces
16 juni 2005 -
Karen Buschman
Het college van B&W heeft een belangrijke stap gezet in de vereenvoudiging van het bouwproces in Amsterdam. Het college heeft besloten tot een eenvoudigere manier om het grondprijsbeleid toe te passen, met de zogeheten 'bouwenvelop'. Ook is ingestemd met inperking van de extra, bovenwettelijke eisen die aan Amsterdamse woningen worden gesteld en met een nieuwe manier om afspraken met corporaties over doelgroepwoningen te maken.
De Grote Vereenvoudiging, het motto waaronder de vereenvoudiging van de woningbouw vorm krijgt, is een initiatief van wethouder Duco Stadig van Stedelijke Ontwikkeling. Het is gericht op efficiëntere werkprocessen in de ruimtelijke sector, op het schrappen van overbodige regelgeving en op het beter inspelen op gewijzigde verhoudingen tussen gemeente en marktpartijen. Het doel is om de woningproductie in de toekomst op niveau te houden en een betere kostenbeheersing.
Bouwenvelop
Voortaan ontwerpt de gemeente niet meer tot in detail woningbouwprojecten, maar geeft bouwende partijen meer ruimte om flexibel te werk te gaan. Afspraken tussen gemeente en marktpartijen worden slechts een maal op hoofdlijnen gemaakt, in de plaats van voortdurende onderhandelingen over details. Het principe van de bouwenvelop is dat de definitieve grondprijs in een vroeger stadium van planvorming met een marktpartij wordt afgesproken. Deze prijs is gekoppeld aan een globaal bouwprogramma (met daarin het minimale woningprogramma in vierkante meters, daarbinnen het aantal sociale huurwoningen en het aantal vierkante meters overige functies). De marktpartij heeft vervolgens de mogelijkheid het programma financieel en qua ontwerp te optimaliseren. De bouwenvelop is een prikkel voor marktpartijen om sneller te bouwen, want stagnerende bouw kost hen geld.
Afspraken met corporaties
Met ingang van september 2005 worden jaarlijks prestatieafspraken voor het bouwen van 1000 doelgroepwoningen (voor invaliden, ouderen, grote huishoudens) gemaakt tussen individuele corporaties en de centrale stad, in plaats van tussen corporaties en stadsdelen/projectgroepen. Dit na overleg tussen centrale stad en stadsdelen. Hiermee wordt voorkomen dat per project veelvuldig wordt onderhandeld en dat beter kan worden bezien in hoeverre corporaties afspraken nakomen. Dit houdt in dat in de bouwenvelop (d.w.z. per project) geen afspraken meer worden gemaakt over doelgroepwoningen.
Basiskwaliteit woningbouw
Het aantal extra eisen voor nieuwe woningen dat Amsterdam hanteert bovenop op landelijke regels, wordt sterk gereduceerd. Zo wordt het aantal eisen voor milieuvriendelijk bouwen teruggebracht van 33 tot 12. De extra eisen ten aanzien van invalidenwoningen en de belangrijkste richtlijnen voor milieuvriendelijk bouwen blijven gehandhaafd. In Parkstad zullen de huidige eisen voor duurzaam bouwen niet meer gelden, omdat daar al het project Stadsverwarming (schone elektriciteit van het Afval Energie Bedrijf) wordt gerealiseerd. Het minder stapelen van regels levert een wezenlijke bijdrage aan de versnelling van de Amsterdamse woningproductie.
Achtergrond
De bouwenvelop zal op 29 juni in de Raadscommissie voor Stedelijke Ontwikkeling en Waterbeheer worden besproken en zal op 13 juli voor vaststelling aan de gemeenteraad worden aangeboden.
Pb-000
Gemeente Amsterdam