Gemeente Dordrecht


---

Ruim 1,8 miljoen euro voor omzetten gesubsidieerde arbeidsplaatsen voor behoud voorzieningenniveau

Gesubsidieerde arbeid Kadernota 2006

Karin Notenboom

Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de gemeenteraad voor om uit de algemene middelen structureel extra geld beschikbaar te stellen, oplopend tot 1,8 miljoen euro in 2009. Dit is bedoeld om arbeidsplaatsen om te zetten zodat het voorzieningenniveau in stand wordt gehouden.
Het gaat om voorzieningen op het gebied van Cultuur (Popcentrale, Pictura en Tobe), Sport en Recreatie (Sportstimulering, Sportverenigingen, NMC Weizigt) en Onderwijs en Welzijn (Peuterwerk, DWO, Leger des Heils, Bibliotheek). De extra middelen zijn nodig omdat de Sociale Dienst de loonkostensubsidie voor gesubsidieerde arbeid (ID en WIW) gaat afbouwen. Dit is noodzakelijk door Rijksbezuinigingen en het reïntegratiebeleid voortvloeiend uit de Wet werk en bijstand om meer mensen te laten doorstromen naar regulier werk. Hierdoor komen bovengenoemde instellingen in de problemen, want de betreffende arbeidsplekken zijn van cruciale betekenis voor de activiteiten.

Veel gesubsidieerde werkplekken bij bijvoorbeeld sportverenigingen en het peuterwerk kunnen niet gemist worden in de stad. De gemeentelijke sectoren en werkgevers hebben binnen het bezuinigingskader zelf meegedacht over de oplossing. Zo is per instelling en per ID- en WIW-werkplek gekeken welke plekken regulier zouden moeten worden. De extra middelen worden voornamelijk ingezet om activiteiten te handhaven. Zo wordt bijvoorbeeld in het peuterwerk een 18-tal banen omgevormd tot reguliere groepshulp.

Dit betekent het volgende In 2009 zijn ongeveer 60 banen omgezet ; in 2004 zijn reeds 108 gesubsidieerde banen omgezet in reguliere banen. Deze plekken zijn nodig om het voorzieningenniveau te handhaven. Totdat de plek is omgezet, subsidieert de sociale dienst een deel van de loonkosten. Voor alle duidelijkheid : de loonkostensubsidie is gekoppeld aan de werknemer. Dit betekent dat de loonkostensubsidie vervalt wanneer de werknemer uitstroomt. Deze subsidie wordt afgebouwd tot 0 % in 2008.
De afbouw van de subsidie geldt voor alle werknemers van wie uit onderzoek is gebleken dat zij uitstroomperspectief hebben.

In 2006 wordt 35% van de extra middelen ingezet om gesubsidieerde banen om te bouwen naar reguliere werkplekken, in 2007 50%, in 2008 75% en in 2009 100%.
Met de gemeentelijke sectoren en werkgevers wordt nog overlegd over de concrete uitvoering.

Daarnaast is een deel van ID-ers aangemerkt als blijver : het gaat hier om ongeveer 200 ID-werknemers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (geen uitstroomperspectief). Voor deze mensen blijft de Sociale Dienst 75% van de loonkosten betalen, totdat de werknemer (veelal door natuurlijk verloop) uitstroomt.

Met het voorstel van het college wordt ook tegemoet gekomen aan een door de gemeenteraad ingediende motie op 11 november 2003. Op dat moment was al duidelijk dat de ID- en WIW-regeling zouden vervallen. Het college werd gevraagd gedwongen ontslagen van ID-werknemers als gevolg van bezuinigingen te voorkomen en te komen met voorstellen hoe de budgetten, die beschikbaar zijn voor reïntegratietrajecten, zullen worden ingezet. De raadscommissie Onderwijs & Welzijn heeft op 13 oktober 2004 en 17 november 2004 uitgebreid gesproken over de (gevolgen van de) af- en ombouw van de ID- en WIW-regeling.

Geconcludeerd werd dat motie goed wordt uitgevoerd, maar de commissie vond tevens dat in de gemeenteraad een discussie gevoerd moet worden over het instandhouden en continueren van het voorzieningenniveau dat door de afbouw onder druk kan komen te staan. Het voorstel van het college is de inhoudelijke bijdrage voor de genoemde discussie in de gemeenteraad.

Redactie
Karin Notenboom
Communicatie

telefoon (078) 639 6908

email kl.notenboom@dordrecht.nl

Informatie
Ira van Montfoort
Sociale Dienst
telefoon (078) 639 6791