SGP


Afgezaagd

Datum publicatie: 17-06-2005
Bron: De Banier
Auteur: Menno de Bruyne

Dâr zijn twee onderwerpen waar ik het dit keer eens NIET over wil hebben. Over Europa en over âde vrouwâ. Dat wordt zachtjesaan zo afgezaagd, dat ik wel wat beters weet te bedenken. Ze komen me zachtjesaan de keel uit.

Potter
Neem nou Europa. Tsjonge jonge, wat zou ons allemaal aan verschrikkelijks overkomen als we het lef zouden hebben de Europese Grondwet met een ferme zwaai in de oud-papierbak te knikkeren. De driedelig degelijke Donner zette gelijk maar het zwaarste geschut in: Balkanachtige toestanden! Oorlog!

En warempel, alsof Donner met de helm op is geboren, nog geen twee dagen nadat Nederland massaal NEE had gezegd, werden à la Sarajewo 1914, de eerste schoten op premier Balkenende afgevuurd. Door niemand minder dan het ministerke van ministerie van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Belgen - ik wist niet eens dat België nog bestond, omdat ik al eens ergens had gelezen dat ze daar vanwege een taal-akkefietje tot een boedelscheiding hadden besloten. Maar goed, dit manneken bestaat kennelijk nog en bestond het âonzeâ JP voor paal te zetten, en en passant maakte die politieke wildplasser onze minister-president ook nog eens uit voor Harry Potter.

De snoodaard.

Hellebaard
Voorzover ik weet maak ik deel uit van de Nationale Reserve, dus heb ik âs avonds toen ik thuiskwam direct mân hellebaard en maliënkolder uit het schuurtje en het vet gehaald, maar gelukkig bleven de schermutselingen vooralsnog beperkt tot een paar woordenwisselingen op de apenrots aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag en enkele manoeuvres en schijnbewegingen van vaderlandslievende krijgers ter hoogte van Wuustwezel en Baarle-Nassau. De Belgen kozen daarop promp het hazenpad bij Sint-Job-in-ât-Goor, dus staan hellebaard en maliënkolder nu weer in het schuurtje van huize-De Bruyne.

Mak en Kok
Maar goed, ik zou het niet meer over Europa hebben. Dus citeer ik ook maar niet uit het artikel van Ronald Plasterk in de Volkskrant van vorige week vrijdag, die na het âneeâ schreef: âVoorafgaand aan de stemming werd gezegd dat een Nederlands âneeâ onze positie binnen Europa ernstig zou verzwakken. Een dag na de nee-uitslag zei minister Zalm dat hij de ruim 60% tegen âals steun in de rug zagâ, en minister Bot zei: âDie andere landen zullen meer dan voorheen naar ons luisteren.â Als dit nee onze positie zó versterkt, ga je je haast afvragen waarom we dat dure geld aan die extra advertenties voor de ja-campagne hebben besteed. (Die slimme Zalm doorzag dat die alleen maar irritatie zouden opwekken, zodat meer mensen tegen zouden stemmen, zodat zijn onderhandelingspositie in Brussel werd versterkt! Jammer voor Geert Mak en Wim Kok dat ze dat niet door hadden!)â

Nee nee, ik zeg dit keer niks over Europa.

Licht
Behalve dan dat op de avond 1 juni, toen een clubje SGP'ers net na 9 uur in het kamergebouw nog zat bij te komen van de verpletterende overwinning, ineens het licht uitviel. Ongelogen! Ik verzin het echt niet. Omdat we in de Grenadierszaal zaten (de zaal waar tot voor kort D66 altijd vergaderde) houden we het er vooralsnog op dat de geest van Brinkhorst er nog rondwaarde. Je weet met die goedgelovige afstammelingen van de apen maar nooit.

Theewater
Nee nee, ik ga het deze keer ook niet hebben over de dames van het Clara Wichmanninstituut die over hun theewater zijn en in plaats van naar de voor zulke typetjes opgeleide psycholoog te gaan, zich vervoegd hebben bij de rechtbank in Den Haag. Nee nee, ik ga het er echt niet over hebben. En het zou daarom ook flauw zijn om uit de column van Jan Blokker in de Volkskrant van vorige week vrijdag te citeren waarin hij de vloer aanveegt met de klaaglijke Claraâs. Blokker stelt zichzelf de terechte vraag:

âWelk levensgeluk ontzeg je een vrouw als ze geen lid van de SGP mag worden? Daarover zeuren komt toch dicht in de buurt van die gehandicapte ex-roker die zân veertig of vijftig Caballeroâs per dag is blijven doorpaffen tot de regering eindelijk met grote letters op het doosje liet schrijven dat hij eraan dood kon gaan. Alsof hij vanaf ongeveer 1970 niet met grote regelmaat van zân ouwe moeder, of via de buren, of uit de Readerâs Digest had kunnen vernemen dat al die sigaretten niets goeds in zân lichaam teweegbrachten.â

Gaatje
Ik zeg daar dus absoluut niks over. Want wat Blokker zegt, klopt als een zwerende vinger. Of je nou man of vrouw bent, je moet toch wel een gaatje in je hoofd hebben als je uit alle macht lid wil worden van een politieke partij waar je geen lid van màg worden. En je kunt het onze SGP toch niet kwalijk nemen dat ze liever geen leden inschrijft met een gaatje in hun hoofd???

Ik bedoel maar: wie is er hier nou gek?

En omdat ik beloofd heb in deze Banier niets, maar dan ook helemaal niets te zeggen of te schrijven over Europa en ook niets over de vrouwen, laat ik het hier voor deze keer maar bij.