Gemeente Bergschenhoek

Programmaraad
De programmaraad BCNZ is medio april 2004 ingesteld door de 4 gemeenteraden van de aangesloten gemeenten en heeft de taak om binnen de mogelijkheden die er zijn en dat zijn er helaas niet al te veel, een zo pluriform mogelijk pakket van radio- en tv-zenders samen te stellen voor degenen die op de kabel zijn aangesloten.

Advies basispakket tv 2005/2006

Het kabelnet in de gemeenten Bergschenhoek, Capelle aan den IJssel en Nieuwerkerk aan den IJssel is gemoderniseerd in tegenstelling tot Zevenhuizen-Moerkapelle waar dit nog moet gebeuren. In de drie eerstgenoemde gemeenten bestaat er de mogelijkheid te kiezen tussen een abonnement bestaande uit een basispakket van 15 tv-kanalen en een abonnement met een standaardpakket van 34 tv-kanalen. In de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle heeft de kabel thans nog een beperkte capaciteit (27 tv-kanalen) en is er geen keuze mogelijk.

Dinsdag 29 maart jl. heeft de Programmaraad BCNZ haar voorlopig advies 2005 samengesteld voor het basispakket van 15 tv-zenders en vervolgens op 31 mei 2005 definitief vastgesteld.

Dit advies geldt voor de 3 eerstgenoemde gemeenten waar de kijkers die aangesloten zijn bij Casema een keuze kunnen maken tussen een basis of een standaardpakket. Zodra de kijkers binnen ZevenhuizenMoerkapelle ook die keuze kunnen maken zal ook voor deze gemeente dit of het volgend advies gaan gelden.

Het geadviseerde basispakket tv van 15 plus 2 door Casema toegevoegde kanalen ziet er als volgt uit:


1 Nederland 1

2 Nederland 2

3 Nederland 3

4 TV Rijnmond

5 België één

6 België Ketnet/Canvas

7 In Bergschenhoek is een kanaal beschikbaar voor de lokale omroep 3B-TV voor de toekomstige kabelkrant. Voorlopig wordt dit kanaal nog gevuld met RAI Uno (Italiaans).
In Nieuwerkerk aan den IJssel wordt op het kanaal van de lokale omroep LON de kabelkrant verzorgd.
In Capelle aan den IJssel ontplooit de lokale omroep nog geen tv-activiteiten. Daarom wordt dit beschikbare kanaal (voorlopig) ook gevuld met RAI Uno (Italiaans).

8 Engeland BBC1

9 Engeland BBC2

10 Duitsland 1 (ARD)

11 Duitsland 2 (ZDF)

12 TV5 Europa

13 TVE Internationaal (Spaans)

14 ARTE

15 ETV/RNN7

16 Casema voegt bij het basispakket haar eigen Casema Service Kanaal
17 Casema voegt bij het basispakket haar eigen Etalagekanaal.

Dit basispakket wijkt op een paar punten af van de huidige situatie.

De pogrammaraad wil binnen de beperkingen die haar zijn opgelegd toch een zon pluriform mogelijk pakket samenstellen daarbij wil zij zich niet beperken tot het basispakket maar wil indien zij dat noodzakelijk vindt ook vrijblijvend adviseren over het standaardpakket. In grote lijnen komt het voor het basispakket neer buiten de verplicht op te nemen must carry zenders op een zo groot mogelijke taalkundige en culturele diversiteit.
Binnen het vrij te adviseren deel van het basispakket wil de raad zoveel mogelijk aansluiten op het Europa om ons heen. Daarom is zij in het basispakket uitgekomen op 3 Duitstalige, 2 Engelstalige, 1 Franstalige en 1 Spaanstalige zender


* De duitstalige zender RTL Television is onlangs uit het programmapakket verdwenen doordat partijen (aanbieder en kabelexploitant) niet tot een nieuwe overeenstemming konden komen. In de plaats daarvan heeft de programmaraad gekozen voor ARTE. Een aanbieder van internationale kunst en cultuur programmas van een groot aantal publieke omroepen in Europa. De programmas liggen op een breed terrein. Gekozen is voor de Duitstalige versie.
* Sinds kort is in 3 aangesloten gemeenten op het kanaal van ETV de zender RNN7 te zien. Deze zender is een overeenkomst aangegaan met de Nederlandstalige regionale educatieve zender ETV. Omdat de programmaraad diverse signalen heeft ontvangen dat beide zenders graag worden bekeken heeft zij (met meerderheid van stemmen) gekozen deze zenders die gezamenlijk een kanaal vullen in het basispakket op te nemen.

* In Nieuwerkerk aan den IJssel verdwijnt RAI Uno uit het basispakket.


* Om in Zevenhuizen-Moerkapelle binnen de genoemde beperkingen toch mee te gaan in de richting van bovenstaand basispakket adviseert de programmaraad om de zender ARTE ook in het tv-pakket van Zevenhuizen-Moerkapelle op te nemen, welke zender dan in de plaats komt van Duitsland 3 (WDR), die geen deel uitmaakt van het geadviseerde basispakket van de andere drie gemeenten.
* Voorts adviseert de programmaraad om in Zevenhuizen-Moerkapelle TV West aan te bieden op de plaats van de lokale omroep, zodra de capaciteit van de kabel dat door modernisering mogelijk maakt.

Het standaardpakket van 3 gemeenten geeft op dit moment geen aanleiding om verdere adviezen te geven. In de toekomst zal de raad zich daar wat meer over buigen om te zien of ook dit pakket wel blijft aansluiten op de wensen van de gemiddelde kijker. Dit jaar zal er misschien politiek meer duidelijkheid komen of de raad zich, gelet ook op de digitale ontwikkelingen, wat meer mag bemoeien met het totale pakket. De beperkingen m.b.t. de advisering op dit moment bepaalt helaas ook mede de sfeer en motivatie daaromheen.

Dit advies in beknopte vorm is ter kennisname verzonden aan de betrokken programma-aanbieders om hun in de gelegenheid te stellen om te reageren. Ook de kabelkijkers in de aangesloten gemeenten hebben een reactie kunnen geven op het voorlopig advies. In de openbare vergadering van de programmaraad van 31 mei 2005 in het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel is het advies aan Casema na behandeling van de reacties definitief vastgesteld.

Gemeentehuis

Wapen Gemeente Bergschenhoek

(c) 2005 Gemeente Bergschenhoek - laatste wijziging op 17 juni 2005 - Techniek Aralto ICT