Nederlandse Kankerbestrijding

De bodem onder mijn bestaan is weggeslagen

Taborhuis en KWF Kankerbestrijding
reiken handvaten aan voor
begeleiding van mensen met kanker

Amsterdam, 17 juni 2005 Kanker betekent lang niet altijd het einde. 5 jaar na de diagnose is gemiddeld de helft van de patiënten nog in leven, afhankelijk van de soort kanker en het stadium bij ontdekking. Toch betekent de ziekte voor veel mensen die met kanker geconfronteerd worden een bedreiging van hun leven. Voor sommigen is het zelfs zo ingrijpend dat ze in een bestaanscrisis komen. Het Taborhuis in Nijmegen heeft in samenwerking met KWF Kankerbestrijding een project uitgevoerd, waarin de essentie van deze levenscrisis en wat mensen daarin wel of niet tot steun is geweest centraal stond. Speciale aandacht ging daarbij uit naar zingeving en spiritualiteit. Het project bestond uit een kwalitatief onderzoek en handreikingen voor de praktijk in de vorm van een patiëntenbrochure en een DVD voor hulpverleners.

Met het onderzoek wilden het Taborhuis en KWF Kankerbestrijding inzicht krijgen in de manier waarop kanker ingrijpt in het leven van patiënten. De resultaten worden vertaald naar de praktijk door hulpverleners handvaten aan te reiken om kankerpatiënten die in een bestaanscrisis (dreigen) te komen te begeleiden. Mensen die een dergelijke crisis ervaren, hebben vaak het gevoel dat de bodem onder hun bestaan wordt weggeslagen. Het is dan belangrijk dat zorgverleners de signalen herkennen en hen adequaat helpen hun leven weer op de rails te krijgen.

Het Taborhuis en KWF Kankerbestrijding willen met dit onderzoek ook op psychosociaal terrein een bijdrage leveren aan de kankerbestrijding. Omdat niet alleen overleving, maar ook kwaliteit van leven belangrijk is. Het project is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de initiatiefnemers en het fonds Nuts OHRA.

Achtergrond

Het Taborhuis is opgericht in 1990 en geeft aan mensen met kanker of een andere ernstige ziekte, én aan hun naasten, psychosociale ondersteuning. Anders gezegd: een begeleiding die ondersteunt bij het zoeken naar een manier om met kanker om te gaan en verder te leven. Het Taborhuis vormt een aanvulling op de reguliere medische behandeling.

KWF Kankerbestrijding strijdt al ruim 55 jaar voor minder kanker, meer kans op genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten en hun naasten. Dit doet zij door de financiering van wetenschappelijk kankeronderzoek en opleiding en door de ondersteuning van patiëntenverenigingen, het geven van voorlichting en het vragen van aandacht voor kankerpatiënten, kanker en kankerbestrijding.

Zie ook:

* www.taborhuis.nl

laatst gewijzigd op 17 jun 2005