Provincie Groningen

Gehele Onner- en Oostpolder noodbergingsgebied
17 juni 2005

GEZAMENLIJK PERSBERICHT (provincie Groningen en waterschap Hunze en Aa's)

We kunnen de gehele Onner- en Oostpolder inrichten als noodbergingsgebied. Dat is de conclusie van de provincie Groningen en het waterschap Hunze en Aa's na de bijeenkomst gisteravond met agrariers en bewoners uit het gebied. Het gaat om het Harense gebied tussen de Hunze (Drentsch Diep), het Zuidlaardermeer en de Hondsrug. Twee kaden die het gebied zouden doorkruisen en eerder leidden tot verzet bij bewoners, zijn nu niet meer nodig. Het besluit betekent tevens een extra bergingscapaciteit van bijna 5 miljoen m3 (in totaal nu ca. 18 miljoen m3). De agrarische bedrijven in het gebied - die bij eerdere voorstellen buiten het bergingsgebied lagen - kunnen gebruik maken van diverse regelingen.
Hoewel de twee overheden voordelen zagen in het inrichten van één gebied, was voldoende draagvlak bij bewoners en gebruikers van het gebied een belangrijke voorwaarde voor het uiteindelijke besluit.

Vaste aankoopprijs
Voor het gebied Onner- en Oostpolder is flankerend beleid opgezet voor agrariërs die in het gebied willen blijven boeren, voor ondernemers die elders hun bedrijf willen voortzetten, maar ook voor agrariërs die hun bedrijf willen beëindigen. Iedere ondernemer in het gebied kan daarmee zelf de afweging maken of dit aantrekkelijk is voor zijn/ haar bedrijf. Een unieke keuze van de provincie is om te werken met vier vaste aankoopprijzen voor de grond, die van te voren bekend zijn gemaakt. De aangekochte grond wordt bestemd voor versnelde realisering van de EHS (reservaatsgebieden) en voor verbetering van de agrarische structuur. Verder wordt een leningsfaciliteit geboden voor blijvers en ondernemers die willen verplaatsen. Ook is in dit flankerend beleid een volledige schadevergoeding opgenomen voor het werkelijke gebruik van de polder als noodbergingsgebied.

Samenwerking in het gebied
Het Waterschap Hunze en Aa's en de provincie Groningen staan garant voor de uitvoering van het waterbeheersingsplan van de herinrichting Haren voor de periode 2005 - 2008. Mede daardoor kan de inrichting van de noodbergingsgebieden worden afgestemd op de uitvoering van het waterbeheersingsplan, wat kostenbesparend kan werken. Maar ook de natuuropgaven binnen de herinrichting Haren plukken de vruchten ervan. Het flankerend beleid is dus zodanig ingericht dat het niet alleen mogelijkheden biedt voor de blijvende, vertrekkende of eindigende agrariërs in het gebied. Hierdoor is de aanpak van wateroverlast in extreme situaties uitgegroeid tot een gebiedsgerichte aanpak. In 2008 moeten de eerste resultaten te zien zijn.