Provincie Groningen

Resultaten onderzoek oppervlaktewater sloot persleiding bekend 16 juni 2005

In het kader van het onderzoek naar de voormalige rioolpersleiding Groningen - Delfzijl heeft adviesbureau Grontmij het oppervlaktewater onderzocht van de sloot waarin de persleiding ligt. Uit het onderzoek blijkt dat het oppervlaktewater niet geschikt is als drinkwater voor dieren. Het oppervlaktewater is bacteriologisch verontreinigd en bevat verhoogde concentraties aan sulfaat, ijzer, natrium en chloride. De stoffen mangaan, ammonium en nitriet komen in licht verhoogde concentraties voor. De stoffen kwik en arseen zijn niet aangetroffen.

Met de resultaten van dit onderzoek naar de kwaliteit van het oppervlaktewater kan niet worden vastgesteld dat de kwaliteit van het water wel of niet wordt beïnvloed door de aanwezigheid van de rioolpersleiding. Perceeleigenaren in het gebied zijn deze week per brief geïnformeerd over de resultaten van dit onderzoek.

Veedrenking
Eigenaren van vee wordt geadviseerd het oppervlaktewater niet voor veedrenking te gebruiken. De Gezondheidsdienst voor Dieren is gevraagd vanuit hun deskundigheid naar de onderzoeksresultaten te kijken. Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren zijn acute gezondheidsproblemen voor dieren niet aan de orde. Bij langdurig gebruik zijn wel risico's aanwezig.

Zwemwater
Volgens de GGD (Gemeentelijke Gezondheids Dienst) bevestigen de onderzoeksresultaten van Grontmij het algemene beeld dat zwemmen in oppervlaktewater, dat niet als zwemwater wordt gekwalificeerd, gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen. Vooral bij warm weer zal de kans op bijvoorbeeld blauwalgen en ziekmakende bacteriën toenemen.

Mocht men toch door een (onvrijwillig) bad in de boezemsloot water hebben binnengekregen, zal dit in de meeste gevallen niet direct leiden tot noemenswaardige gezondheidsrisico's. Wel is aan te bevelen om daarna snel en goed te douchen om eventuele gezondheidsrisico's tot een minimum te beperken.

Nader onderzoek
In het nader onderzoek naar de voormalige persleiding onderzoekt Grontmij ook het water in de persleiding. Zij onderzoeken of de stoffen die in verhoogde concentraties in het oppervlaktewater zijn aangetroffen ook aangetroffen worden in de leiding zelf. Daarnaast onderzoeken ze het oppervlaktewater van de sloten die niet in contact staan met de boezemsloot. Een en ander heeft tot doel om vast te stellen of er een relatie kan zijn tussen de inhoud van de voormalige persleiding en de verhoogde concentraties in het oppervlaktewater in de sloot.

Het historisch, milieuhygiënisch, materiaaltechnisch onderzoek naar de voormalige rioolpersleiding is in volle gang. Op 30 juni 2005 is het definitieve onderzoeksrapport van het gehele tracé klaar.