Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG TEGEN GEHEEL INTREKKEN WIJZIGING WONINGWET

Diverse fracties in de Tweede Kamer hebben aangedrongen op het geheel intrekken van het voorstel tot wijziging van Woningwet. De VNG verwacht dat gemeenten door de voorgestelde wijziging aanzienlijk minder problemen zullen ervaren met het actief handhaven van de voorschriften voor bestaande gebouwen. Wij zijn dan ook tegen een algehele intrekking van het wijzigingsvoorstel.

In een brief aan de Tweede Kamer pleit de VNG hier dan ook voor en doet suggesties om de bezwaren van de Tweede Kamer weg te nemen. Tijdens het Algemeen Overleg met de vaste Kamercommissie voor VROM op 14 juni bleek minister Dekker hier sympathiek tegenover te staan tegenover.

Eenvoudiger regels
Het wijzigen van de Woningwet moet de naleving, de handhaafbaarheid en de handhaving van de bouwregelgeving verbeteren. De huidige handhavingsproblemen komen door de slechte toepasbaarheid van het zeer complexe aanschrijvingsinstrumentarium van de huidige Woningwet. Het wetsvoorstel lost dit op met een drastische vereenvoudiging van de handhavingssystematiek.

Het wetsvoorstel legt verder terecht het accent in de verantwoordelijkheidsverdeling op de burgers en bedrijven. Hierdoor ontstaat een zelfstandige prikkel voor de naleving. (Je moet voldoen aan de regels en niet pas nadat je een aanschrijving van de gemeente hebt gekregen.)

Bezwaren Kamer
De Kamer heeft vooral bezwaren tegen het voorgestelde principe van de rechtstreekse werking van de nieuwbouwvoorschriften van het Bouwbesluit. Met name in het geval dat een bouwvergunning niet in overeenstemming met die voorschriften is verleend. Dit kan voorkomen doordat de strijdigheid met de voorschriften niet is opgemerkt bij de gemeentelijke controle van het bouwplan.

Het verkrijgen van een bouwvergunning zou op deze wijze volgens de Kamer weinig rechtszekerheid voor de vergunninghouder opleveren. De gemeente zou namelijk ondanks dat er feitelijk gebouwd is in overeenstemming met de bouwvergunning toch handhavend kunnen optreden tegen de eerder onopgemerkte overtredingen van het Bouwbesluit.

Waardevolle voorstellen
Deze bepaling kan echter relatief eenvoudig uit het wetsvoorstel worden geschrapt. De waardevolle procedurele verbetervoorstellen voor de handhavingssystematiek ten aanzien van af te dwingen reparaties en dergelijke aan bestaande bouwwerken zouden dan behouden kunnen blijven. In deze afgeslankte vorm zou het wetsvoorstel niet ingetrokken hoeven te worden, wellicht ook naar de mening van de Kamerleden die om algehele intrekking hebben gevraagd.


* Brief VNG d.d. 7 juni aan de Tweede Kamer