Vereniging Milieudefensie

Protestconcert van kettingzagen voor deur hoofdkantoor Intratuin wint 'Botte Bijl Award 2005'

Amsterdam, 17 juni 2005 --- Op dit moment reikt Milieudefensie de 'Botte Bijl Award 2005' voor 'fout hout' uit aan Intratuin. Het bedrijf verkoopt, ondanks eerdere beloften, nog steeds tuinmeubelen van dubieuze afkomst. Actievoerders storten voor het hoofdkantoor van Intratuin in Woerden zes kubieke meter houtsnippers. Een 24-koppig orkest voert daarbij een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd werk uit. Hun instrumenten bestaan uit kettingzagen, hakbijlen en boomstammen.

Intratuin misleidt klanten door zich te profileren als grootaanbieder van duurzaam FSC-hout1. Volgens hun officiele milieubeleid wordt er vanaf 2000 alleen nog maar hout uit duurzaam beheerde bossen verkocht. Echter, in de praktijk blijkt maar zo'n 8 procent van de collectie FSC-hout te zijn. Onderzoek van Milieudefensie wijst uit dat de bulk bestaat uit niet-gecertificeerd of niet-traceerbaar hout. Dit hout komt bijvoorbeeld uit Indonesië of Maleisië, landen waar op grote schaal op illegale wijze2 wordt gekapt.

Op diverse merken tuinmeubelen die Intratuin verkoopt staan valse claims. Zo verkoopt de winkelketen tuinmeubelen van Birmees teakhout als 'duurzaam'. In Birma is echter een militaire dictatuur aan de macht, waardoor onafhankelijke controle van duurzaamheidclaims niet mogelijk is. Bovendien worden er dwangarbeiders ingezet voor de bosbouw in dat land.

Hoe het wel moet, laat winkelketen Kwantum zien, die alleen FSC-tuinmeubelen verkoopt, of houtproducten uit bossen die in het traject naar FSC-erkenning zitten. Ook investeert en begeleidt Kwantum, als lid van het Tropical Forest Trust (TFT)3, al jaren projecten voor certificering en verbetering van bosbeheer.

Milieudefensie bezocht in totaal 51 vestigingen van tien winkelketens. Hoewel veel bedrijven al jaren beterschap beloven, wordt een groot deel van het hout voor tuinmeubelen op illegale of destructieve wijze gekapt. Jaarlijks gaat er wereldwijd zo'n negen miljoen hectare bos verloren, een oppervlak van ruim twee keer Nederland. Daarnaast zijn er veel sociale mistanden rond houtkap en -handel.
---