Gemeente Nuth


16-06-2005

Intensivering samenwerking Beek, Meerssen, Nuth en Valkenburg aan de Geul

Samenwerking tussen gemeenten is in deze tijd niet meer weg te denken. Uit de door de provincie Limburg uitgevoerde bestuurskrachtmonitor blijkt ook dat de gemeenten dienen te investeren in samenwerking. De gemeenten Beek, Meerssen, Nuth en Valkenburg aan de Geul nemen dan ook deel aan heel wat samenwerkingsverbanden. Op strategisch niveau wordt onder andere samengewerkt in regionaal verband en tussen de gemeenten van het Kerngebied Zuid-Limburg, voortvloeiende uit het Elsloo-overleg. Vanuit de strategische samenwerking in het Kerngebied ontstaan clusters van operationele samenwerking. De samenwerking tussen Beek, Meerssen, Nuth en Valkenburg aan de Geul is zon cluster. Om dit te bekrachtigen is 31 mei jl. een intentieverklaring getekend door de 4 colleges van burgemeester en wethouders. De samenwerking vindt plaats onder de noemer Watertorenoverleg. Overigens is het van belang op te merken dat de bestaande samenwerkingsverbanden onverkort overeind blijven: bestuurlijke betrouwbaarheid is daarbij uitgangspunt.

In deze verklaring hebben de colleges van Beek, Nuth, Meerssen en Valkenburg aan de Geul de intentie uitgesproken om te komen tot operationele samenwerking tussen de 4 gemeenten op de diverse taakvelden van de gemeentelijke organisatie, waarbij bestaande samenwerkingsverbanden worden gerespecteerd. Deze samenwerking ziet met name op uitvoeringswerkzaamheden waaraan beleidsvoorbereiding, daar waar mogelijk, kan worden toegevoegd. Deze samenwerking kan worden uitgebreid tot op Zuid-Limburgse schaal volgens de zogenaamde zwaan kleef aan-methode, hetgeen betekent dat andere gemeenten in Zuid-Limburg zich bij de samenwerking van de onderhavige vier gemeenten kunnen aansluiten. De gemeentesecretarissen van Beek, Meerssen, Nuth en Valkenburg aan de Geul hebben het mandaat gekregen om deze operationele samenwerking nader uit te werken en gestalte te geven.

In eerste instantie zal gekeken worden naar de ondersteunende, veelal intern gerichte, afdelingen of diensten. Zo wordt op dit moment een start gemaakt met de functies p&o, belastingen en juridische zaken. Nadrukkelijk is het de bedoeling dat de burger in de eigen gemeente geholpen wordt. In iedere afzonderlijke gemeente is en blijft de afdeling Publiekszaken c.q. Burgerzaken dan ook het fysieke ontmoetingspunt van de gemeenten.

De aanpak kan er uiteindelijk toe leiden dat een aantal ondersteunende afdelingen geclusterd zullen zijn in de verschillende gemeentehuizen. In ieder geval zal in elk gemeentehuis een frontoffice (medewerkers publieksbalie) aanwezig zijn. Uiteraard is het de bedoeling om een en ander met de huidige ambtenaren te bemensen.