Ingezonden persbericht
EMBARGO TOT DONDERDAG 16 JUNI 13.00 UUR
PERSBERICHT
Leidschendam, 16 juni 2005
'NIEUWS OVER DE ZWARTE LIJST WINKELPERSONEEL'
RND Jaarverslag blikt terug op opmerkelijk 2004
Systematische aanpak van fraude in de detailhandel officieel van start
De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) start definitief met het waarschuwingsregister om fraude in winkels te voorkomen. Een belangrijke onderdeel is het consequent registreren van winkelpersoneel dat wegens fraude is ontslagen. Meer dan 20 ondernemingen uit diverse branches hebben zich aangemeld bij de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) om te starten met het waarschuwingsregister.
Ed Hamming, voorzitter van de RND, gaf tijdens de presentatie van het RND Jaarverslag 2004 samen met Pauline Smeets van de Partij van de Arbeid (PvdA) het officiële startsein, om na een maandenlange gedegen voorbereiding, deze hardnekkige vorm van winkeldiefstal consequent aan te pakken.
De omvang van fraude in winkelbedrijven is zeer zorgelijk. In toenemende mate worden winkels geconfronteerd met medewerkers die frauderen. Jaarlijks zorgt interne fraude voor circa 200 miljoen euro schade in de detailhandel. Met behulp van het Waarschuwingsregister kunnen werkgevers de integriteit van sollicitanten nagaan en voorkomen dat fraudeurs opnieuw schade aanrichten.
In juni 2004 heeft de RND van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) goedkeuring gekregen voor het instellen van een bedrijfstakbreed waarschuwingsregister. Dit register vormt een aanvullende preventieve maatregel voor de aanpak van personeelsfraude. Als een medewerker steelt of op een andere manier de winkelier oplicht wordt daarvan, na aangifte, een notitie gemaakt. Deze wordt (gecodeerd) opgenomen in een centraal register. Op het moment dat deze persoon ergens anders solliciteert, kan de nieuwe werkgever het register raadplegen op het frauduleuze verleden van de sollicitant. Het systeem wordt vanaf vandaag door een eerste groep deelnemers in de praktijk getest. Deze uitgebreide systeemtest zal een paar maanden in beslag nemen.
Opmerkelijk jaar
Het jaar 2004 is in veel opzichten een opmerkelijk jaar. Het zware economische klimaat leidde tot omzet- en margeverlies voor de detailhandel en ook oorlog in de branches. De acties van de vakbonden zorgden voor moeilijkheden aan de CAO-tafels. De NMa deelde een boete van 47 miljoen euro uit aan Interpay en de banken. De afronding eurocent bij contante betalingen werd in Woerden getest. Het RND Jaarverslag 2004 blikt terug op deze en andere ontwikkelingen die de sector vorig jaar hebben geraakt.
----------