16.06.2005
M. de Rover
aula
Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen
13:45
Cholinergic modulation in the Nucleus accumbens.
Promotor: prof.dr. A.B. Brussaard
Terugval na afkicken door slecht functionerend brein
Mischa de Rover onderzocht de langdurige effecten van drugsverslaving op de communicatie tussen hersencellen in de zogeheten nucleus accumbens. Dit hersengebied is betrokken bij motivatie en beloning. Rovers resultaten bevestigen de opvatting dat het zelfdestructieve gedrag van verslaafden (terugval) het gevolg is van een chronische ziekte: de hersenen functioneren slecht, waardoor controle door wilskracht wordt ondermijnd. Terugval is dus niet het gevolg van vrijwillig gemaakte verkeerde keuzes van verslaafden.
De promovenda maakte voor haar onderzoek gebruik van een ratmodel: ratten werden behandeld met amfetamine of morfine. Na een periode van onthouding (afkicken) verwijderde Rover de nucleus accumbens van de ratten en voerde zij electrofysiologische metingen uit. Rover bewijst dat er een directe relatie is tussen gedrag van langdurig verslaafde ratten en de neurofysiologische eigenschappen van het specifieke hersengebied, de nucleus accumbens. Langdurige veranderingen in de communicatie tussen hersencellen in de nucleus accumbens zijn mogelijk de onderliggende oorzaak van de langdurig verhoogde kans op terugval.
Het langdurige karakter van verslaving is niet te verklaren met het dusver bekende effect van drugs op de communicatie tussen hersencellen, want dit is relatief kortdurend. Maar juist dit langdurige karakter is een belangrijk aspect van verslaving; niet het afkicken maar vooral het 'clean' blijven is problematisch. Zelfs jaren na de laatste druginname is de kans op terugval groot.
Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:
dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:
T 020 59 85666
E
Voor meer informatie over VUmc:
T 020 44 43444
E
Vrije Universiteit Amsterdam