Gemeente Geldermalsen

Startbijeenkomst over Wet Maatschappelijke Ondersteuning

8 juni 2005 - Op donderdag 16 juni a.s. organiseert de gemeente Geldermalsen, in de Rotonde in Enspijk, tussen 19.30 en 22.00 uur, een startbijeenkomst over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Allerlei kerken, verenigingen en instellingen zijn voor deze bijeenkomst uitgenodigd.

Vergrijzing en daarmee gepaard gaande kosten, de wens van mensen om in hun eigen omgeving oud te worden en nieuwe opvattingen over de plaats van gehandicapten en andere groepen met een ondersteuningsvraag in de samenleving, hebben de discussie over maatschappelijke ondersteuning de laatste jaren een impuls gegeven. Er wordt hard gewerkt aan betere samenwerking tussen instellingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) moet deze samenwerking een impuls geven.

Uitgangspunt van de WMO is dat de overheid niet in staat (en ook niet de aangewezen partij) is iedereen die dat nodig heeft noodzakelijke ondersteuning te bieden. Door een goede organisatie van en samenwerking binnen het netwerk van organisaties en instellingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg kan deze ondersteuning veel beter worden geregeld. De gemeente krijgt in de WMO de rol toegewezen van regisseur van deze samenwerking. Hoe die regisseursrol wordt ingevuld, is een van de belangrijkste vragen voor de gemeente bij de voorbereiding op de WMO. Hierbij spelen in ieder geval mee:
* het organiseren van preventieve voorzieningen;
* het stimuleren van de sociale samenhang in wijken en buurten;
* het zorgen voor goede, toegankelijke huisvesting voor ouderen en gehandicapten; en

* het zorgen voor een laagdrempelig aanbod van voorzieningen.

De gemeenteraad gaat binnenkort nadenken over de kaders waarbinnen het gemeentelijk beleid ten aanzien van de WMO gestalte moet krijgen. Hierbij zijn de ervaringen en expertise van de werkers in het veld van groot belang.

Tijdens de bijeenkomst op 16 juni a.s. staat de vraag centraal hoe samenwerking tussen gemeente en partners en integratie van beleid in verschillende sectoren kan bijdragen tot het verbeteren van maatschappelijke ondersteuning. Na een plenaire discussie over de betekenis van maatschappelijke ondersteuning worden de aanwezigen gevraagd deel te nemen aan één van vier werkgroepen. In die werkgroepen wordt vervolgens vanuit verschillende invalshoeken gediscussieerd over mogelijkheden voor versterking van de samenhang tussen verschillende voorzieningen en beleidsterreinen:


1. Vrijwillige en professionele ondersteuning Wat kan worden gedaan om professionele en vrijwillige ondersteuning (nog) beter op elkaar af te stemmen?
Welke rol kan de gemeente spelen bij het ondersteunen van vrijwilligers?
Kan deze afstemming bijdragen aan de sociale samenhang en leefbaarheid in wijken en buurten?


2. Zorg in de wijk
Hoe kan ervoor worden gezorgd dat inwoners van Geldermalsen zolang mogelijk zelfstandig in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen? Wat is daarbij de rol van de gemeente?


3. Informatie en advies
Op welke manier kan in Geldermalsen het beste de informatie- en adviesfunctie worden ingevuld?
Kan een dergelijke functie ook een preventieve taak hebben? Zo ja, hoe?


4. Preventief jeugdbeleid
Wat kunnen de gemeente en partners gezamenlijk doen om te voorkomen dat kinderen en jongeren ontsporen en in het justitiële of jeugdhulpverleningscircuit terechtkomen?

Tijdschema:

* 19.30 uur: inloop met koffie, informatiemarkt en welkom door wethouder C.J. Gradisen

* 20.00 uur: korte plenaire discussie over het thema maatschappelijke ondersteuning

* 20.30 uur: thematische discussies in werkgroepen
* 21.15 uur: presentatie van de werkgroepdiscussies
* 21.45 uur: conclusies en afsluiting door wethouder C. Gradisen

De bijeenkomst heeft niet als doel alle ins en outs van de nieuwe wet voor het voetlicht te brengen. Centraal staat de uitwisseling van meningen op het gebied van maatschappelijke ondersteuning.