VVD



Nieuws

16 jun 2005 - Moslimomroep moet miljoen
terugstorten in schatkist

VVD-mediawoordvoerder Fadime Örgü vindt het onaanvaardbaar dat de Nederlandse Moslim Omroep voor ¤ 1 miljoen meebetaalt aan de BNN-soap 'Onderweg Naar Morgen'. Örgü vraagt zich af hoe een omroep met een budget van ¤ 4,8 miljoen een reserve kan opbouwen van ¤ 1 miljoen, terwijl diezelfde omroep veel herhalingen uitzendt en bovendien volgens berichtgeving uit financiële nood personeel op straat zet.

"De NMO had nog een zak geld staan die ze niet op kon krijgen", aldus BNN-directeur Laurens Drillich. Örgü: "Als de NMO het geld niet op kan krijgen of aan iets relatief zinnigs weet te besteden, behoort dat geld terug te vloeien in de staatskas". De liberalen willen al langer dat religieuze organisaties niet langer subsidies en zendtijd van de staat krijgen en de bijdrage voor de zogenaamde 39f-omroepen (Boeddhistische Omroep Stichting, Joodse Omroep, Nederlandse Moslim Omroep, Organisatie voor Hindoe Media, Rooms Katholiek Kerkgenootschap, Humanistische omroep, Interkerkelijke Omroep Nederland en Zendtijd Voor Kerken) afschaffen.

Vragen van het lid Örgü (VVD) aan de staatssecretaris voor Media over deelname van de Nederlandse Moslim Omroep in de soap Onderweg Naar Morgen

1. Betaalt de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) één miljoen Euro voor inhoudelijke deelname aan de onlangs door BNN aangeschafte soap 'Onderweg Naar Morgen' (ONM)? (Moslimomroep betaalt miljoen mee aan soap ONM, Algemeen Dagblad, 13-06-2005)

2. Beschouwt u de soap ONM als amusement? Zo ja, oordeelt u het - met het oog op mogelijke toekomstige hervormingen van de publieke omroep - verantwoord dat BNN ¤ 7 miljoen voor ONM heeft uitgegeven?

3. Komt de ingezette ¤ 1 miljoen uit de reserves van de NMO? Zo ja, is het een omroep wettelijk toegestaan een bedrag dat meer dan 20 procent van het budget bedraagt in reserve te hebben?

4. Valt het bedrag van ¤ 1 miljoen af te leiden uit de jaarrekeningen van de NMO?

5. Deelt u de mening dat een omroep met dergelijk omvangrijke reserves in aanmerking komt voor een budgetvermindering van gelijke omvang?

6. Kunt u een overzicht geven van de omvang van de reserves van alle 39f-omroepen?

7. Is er de laatste jaren vanwege gebrek aan financiële middelen personeel bij de NMO ontslagen? Zo ja, hoe oordeelt u over dat personeelsbeleid, gegeven de omvang van de reserves?

8. Welk percentage van de programmering van de NMO bestond de laatste jaren uit herhalingen? Deelt u de mening dat de NMO de reserves beter had kunnen aanwenden voor nieuwe programmering en kwaliteitsverbetering van de programmering en daarmee het aantal herhalingen had moeten terugdringen?