Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



---

Nieuw waterbeheer Zegveld en Oud-Kamerik heeft instemming bestuur

Het algemeen bestuur heeft 15 juni instemd met een nieuwe vorm van waterbeheer voor de polders Zegveld en Oud-Kamerik. In het goedgekeurde watergebiedsplan staan maatregelen voor de inrichting van het watersysteem en het peilbeheer. Zevenendertig belanghebbenden hebben een zienswijze ingediend. Een aantal reacties heeft tot een aanpassing geleid. De provincie moet de bij het plan behorende peilbesluiten nog goedkeuren.

Inspraakreacties divers
Tijdens de inspraakperiode van 4 tot en met 31 maart, hebben zevenendertig particulieren en organisaties een zienswijze ingediend bij het waterschap. De reacties zijn divers, maar een aantal onderwerpen kwam in meerdere reacties terug zoals de situatie rond bebouwing, de aanpassing van de peilen en de onderbemalingen. Zo bestaat bij een deel van de indieners de vrees voor schade aan bebouwing door de voorgestelde peilverlaging in het aangrenzend landbouwgebied. In het plan staat echter dat het waterpeil rond bebouwing niet verandert, gezien de voorgenomen individuele en collectieve hoogwatervoorzieningen.

De reacties hebben op een aantal punten voor aanpassingen gezorgd. De belangrijkste aanpassingen zijn aanvullende maatregelen voor de gebieden op de overgang tussen landbouw en natuur. Langs een deel van natuurmonument De Haak komt een overgangszone waar een tussenpeil wordt gehanteerd. Bij de schraallanden van de Meije zullen de watergangen in het aangrenzend landbouwgebied niet in peil worden verlaagd. Ook kan het waterschap door het inrichten van natuurvriendelijke oevers een groter deel van de ecologische hoofdstructuur realiseren.

Twee vervolgtrajecten
Het bestuur heeft ook ingestemd met de start van twee vervolgtrajecten. Dit onderdeel van de besluitvorming was cruciaal voor zowel de agrariërs als de natuurorganisaties in het gebied. Voor de agrarische gebieden gaat het om de concrete invulling van dynamisch peilbeheer in een proefproject. Voor de natuurgebieden gaat het om het doorvoeren van maatwerkoplossingen in de overgangsgebieden tussen landbouw en natuur. De voorbereidingen voor de trajecten zijn in volle gang.

Financiering van de maatregelen
De maatregelen in het watergebiedsplan vergen een forse investering. In totaal gaat het om een bedrag van 7.1 miljoen euro. Het waterschap gaat zich inspannen om ca. 30% van deze kosten uit externe financieringsbronnen te kunnen betalen.
De polders Zegeld en Oud-Kamerik liggen in het veenweidegebied. De bodemdaling in dit gebied maakt goed waterbeheer, afgestemd op de landbouwfunctie, erg kostbaar. Vandaar dat het bestuur van het waterschap vooral een beroep gaat doen op subsidiemogelijkheden bij Rijk en provincie.

Van plan naar praktijk
Als de provincie de peilbesluiten heeft goedgekeurd, start het waterschap met het uitvoeren van de grote maatregelen, zoals het aanbrengen van de hoogwatervoorzieningen, het graven en inrichten van nieuwe watergangen en het aanpassen van de peilen. Met andere werkzaamheden, zoals het vervangen van duikers, heeft het waterschap vooruitlopend op de goedkeuring al een start gemaakt. De uitvoering van de maatregelen gebeurt in fasen. Het duurt tot 2010 voordat alle maatregelen zijn uitgevoerd.

Meer weten?
Bel bureau Communicatie, telefoon (030) 634 59 48.

Houten, 16 juni 2005.