FNV

Sociaal Economische Raad eens over nieuw stelsel grenswaarden

De Sociaal-Economische Raad brengt een unaniem advies uit over nieuwe grenswaarden voor gevaarlijke stoffen. Belangrijkste winstpunt: meer duidelijkheid.
Wanneer de overheid het SER-advies overneemt, weet een werknemer straks beter dan nu wanneer zijn gezondheid risico loopt.

Nu wordt de grens (of MAC-waarde) de ene keer vastgesteld op basis van het gezondheidskundige risico en de andere keer op basis van de technische of economische haalbaarheid van de norm. Daarmee is niet duidelijk wanneer de gezondheid wel of geen gevaar loopt.

Volgens het SER-advies moet de norm eenduidig zijn, en dus gebaseerd op het risico dat vanuit oogpunt van gezondheid acceptabel is. "Dat er nu één norm komt, is echt winst", vindt Heidi Timmermans, adviseur arbeidsomstandighedenbeleid bij FNV Bondgenoten.

Er is nog een winstpunt. Als de techniek nog niet ver genoeg is, of het te duur is om de gezondheidskundige grens te halen, moet een werkgever straks namelijk een stappenplan opstellen. Daarin beschrijft hij hoe hij gaat proberen om de norm in de toekomst wél te halen.

De Arbeidsinspectie kan kijken of een bedrijf wel genoeg doet om het stappenplan uit te voeren. Timmermans: "Nu komt zo'n stof om de vijf jaar terug op de agenda en in de tussentijd wordt er niks gedaan. Dat kan straks niet meer."

Er zijn duizenden gevaarlijke stoffen en maar 700 wettelijke grenswaarden. Voor de stoffen die nog niet in het stelsel zijn opgenomen, moeten bedrijven zelf grenzen vaststellen.

Dat gebeurt nog te weinig. Daarom adviseert de SER om een databank aan te leggen met landelijke advieswaarden. Stelt een bedrijf desondanks geen grens vast, dan handhaaft de Arbeidsinspectie op basis van de advieswaarden.

Het scheelde overigens weinig of er had géén unaniem advies gelegen. Op de valreep bleek dat de werkgeversdelegatie om economische redenen wilde afzien van heldere gezondheidskundige grenzen voor stoffen die kanker kunnen veroorzaken, stoffen die de ongeboren vrucht kunnen beschadigen en stoffen die de DNA-structuur van de werknemer kunnen veranderen.

Tijdens het finale overleg in de SER-commissie arbeidsomstandigheden werd echter ook deze laatste barrière met succes genomen.

Zie ook www.arbobondgenoten.nl