Ingezonden persbericht


Persbericht

17 juni 2005

SER-commissie wil ander stelsel grenswaarden gevaarlijke stoffen

De Commissie Arbeidsomstandigheden van de SER wil in plaats van de huidige trage procedure tot vaststelling van grenswaarden voor gevaarlijke stoffen, een duaal stelsel, met publieke en private grenswaarden. Op termijn zou er een Europees stelsel van grenswaarden moeten komen voor het werken met gevaarlijke stoffen. In de aanloop daar naartoe moet het Nederlandse stelsel zo worden omgevormd dat het als model kan dienen voor het gewenste Europese stelsel.

Dat staat in een advies van de SER-Commissie Arbeidsomstandigheden aan staatssecretaris van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het kabinet wil aanpassing van het grenswaardenstelsel, onder meer vanwege de trage en lage productie van grenswaarden in het huidige stelsel.

De SER-commissie vindt dat er een duaal stelsel moet komen, waarbij de overheid de gezondheidskundige grenswaarden vaststelt en de bedrijven en producenten op basis daarvan hun eigen grenswaarden kunnen opstellen. Als er voor een bepaalde stof geen publieke grenswaarde is, moeten bedrijven hun eigen bedrijfsgrenswaarden vaststellen, waarbij ze uitgaan van de landelijke advieswaarde of een eigen afweging maken. Bedrijven moeten van elkaar kunnen leren via een systeem van goede praktijken.

Als een (publieke of private) grenswaarde niet onmiddellijk haalbaar is, dan moet er een stappenplan worden opgesteld. Het stappenplan moet ertoe leiden dat bedrijven op termijn wèl aan de grenswaarde kunnen voldoen of dat goede praktijken worden ontwikkeld.

De SER-commissie pleit voor handhaving van de huidige procedure (inclusief haalbaarheidstoets) van vaststelling van grenswaarden voor stoffen waarvoor geen gezondheidskundige grenswaarde kan worden vastgesteld. Voor deze stoffen moet er een grenswaarde komen op basis van risicogetallen en een systematiek van risicogrenzen. Op grond van de resultaten van de haalbaarheidstoets kan dan een (interim)grenswaarde en eventueel een stappenplan worden vastgesteld.

De commissie pleit voor een stapsgewijze invoering van het nieuwe stelsel. Elke nieuwe ontwikkeling moet in de praktijk op uitvoerbaarheid worden getoetst voordat een volgende stap in het proces wordt gezet. Daarom beveelt de commissie onder meer de ontwikkeling aan van leidraden als hulpmiddel voor het vaststellen van bedrijfsgrenswaarden. In het kader van de handhaving stelt de commissie voor, in situaties waarin een grenswaarde niet haalbaar is, de wettelijke grenswaarde te omschrijven als grenswaarde-inclusief-stappenplan.