Vergadering GS 14 juni 2005
Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 14 juni 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.
Voortzetting provinciale bijdrage aan Verkeersjournaal RTV West in 2005 GS schrijven in een brief aan het Stadsgewest Haaglanden dat ze hebben besloten door te gaan met de voortzetting van het Verkeersjournaal van RTV West in 2005. Dit betekent dat er een aantal verbeteringen in het programma worden doorgevoerd, zoals een kwaliteitsverhoging in vormgeving, kaartmateriaal en werkwijze van de redactie. Ook komt er een evaluatie van de uitzendingen na doorvoering van de verbeteringen. Daarnaast wordt het verkeersjournaal uitgebreid met een achtergrondrubriek dat wordt uitgezonden op zondagavond. Tenslotte stemmen GS in met de voorzetting van het programma na 31 december 2005. Er moet dan wel voldaan zijn aan de voorwaarde dat alle meebetalende partijen het eens zijn over de voortzetting en er moet sprake zijn van een stabiel kostenaandeel voor alle partijen. Het provinciale aandeel in de kosten in 2005 is in totaal ¤30.000,-.
Uitvoeringsprogramma Interimregeling Duurzaam Veilig Infra 2004Op 21 juni 2004 ontving de provincie van Rijkswaterstaat de beschikking voor de Interim Regeling Duurzaam Veilig over het jaar 2004 van ¤1.6000.000,-. Eind september is aan de regio's een projectenuitvraag gedaan. Naar aanleiding daarvan is het Uitvoeringsprogramma Interimregeling Duurzaam Veilig (IDV) Infra 2004 opgesteld. Met de IDV wil Zuid-Holland de Duurzaam Veilig inrichting van de wegen (zowel voor auto's als fietsers) stimuleren bij de regio's, gemeenten en wegbeherende waterschappen. Duurzaam Veilig is de benaming van een preventief verkeersveiligheidbeleid, waarvan de aanpak is gericht op het systematisch wegnemen van risicofactoren.
Verleende subsidiesDe stichting Horizon voor Onderwijs en Jeugdzorg in Rotterdam ontvangt voor de periode 1 mei t/m 31 december 2005 een exploitatiesubsidie van ¤980.000 voor de pilot Besloten Groep. Het gaat om 10 plaatsen voor de besloten behandeling van 6- tot 13-jarige kinderen met een ernstige gedragsstoornis die anders in een justitiële jeugdinrichting zouden worden geplaatst.
De stichting Stek voor Jeugdzorg in Rotterdam ontvangt een projectsubsidie van ¤ 100.000 voor de nieuwbouw in Gouda van de Medische Kleuterdagverblijven en het Boddaertcentrum, een omgeving waar kinderen die problemen ondervinden in hun ontwikkeling, een veilige plek wordt geboden.
De stichting Tympaan in Voorburg ontvangt een projectsubsidie voor de periode 2005-2006 van ¤ 150.000 voor de ondersteuning van acht gemeenten bij het project 'Is uw gemeente Ouderenproof?'.
De Haagse Hogeschool ontvangt een projectsubsidie van ¤ 100.000 voor het project Kennistransfer in de regio Haaglanden.
DwangsomBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen. Aan Corus Tubes in Zwijndrecht is een last onder dwangsom opgelegd wegens het overtreden van artikelen van de Wet milieubeheer.
WoonvisieDe Provinciale Woonvisie 2005-2014 wordt naar de gemeenten, regio's en andere betrokkenen verzonden. In de Woonvisie is het provinciale beleid voor wat betreft woningbouw vastgelegd. De provincie wil ervoor zorgen dat er voor alle bevolkingsgroepen passende woningen zijn. Zo wordt zorgvuldig gekeken naar de behoefte aan sociale woningbouw, maar ook naar het scheppen van woonmilieus voor midden- en hogere inkomens. De beschikbaarheid van woningen voor zowel ouderen en jongeren, als voor gezinnen hebben de aandacht van de provincie. U vindt de woonvisie als bijlage.
Handhaving Wet milieubeheer, Stortplaats Derde Merwedehaven in DordrechtDe stichting Werkgroep Derde Merwedehaven heeft een verzoek tot bestuurlijk optreden ingediend jegens de exploitant van de stortplaats Derde Merwedehaven in Dordrecht. Bewoners van Sliedrecht ervaren volgens de Werkgroep overlast van achteruitrijsignalering, claxonneren en dichtvallen van containerkleppen. GS hebben het verzoek afgewezen op basis van resultaten van geluidsmetingen die zijn uitgevoerd. Uit deze resultaten bleek op twee meetdagen een maximaal geluidsniveau van 61 respectievelijk 59 dB(A) (decibel). De geluidsnorm is in de milieuvergunning bepaald op 60 dB(A). Gelet op een meetnauwkeurigheid van ± 1 dB kan niet met zekerheid worden vastgesteld dat sprake is geweest van een overtreding van de geluidsnorm.
Geen goedkeuring voor bestemmingsplan "Herziening zone industrielawaai Staart"Ter voldoening aan de Wet geluidhinder is het industriegebied Staart in de gemeente Dordrecht aangewezen als een gezoneerd industrieterrein. Er is een geluidszone vastgesteld, waarbuiten de geluidsbelasting niet meer mag bedragen dan 50 dB (A). Op de Staart zijn 2 grote bedrijfslocaties vrijgekomen, waarvoor een afzonderlijk bestemmingsplan is opgesteld. Om deze nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken moet de zone van het industriegebied Staart worden aangepast. In het onderhavige bestemmingsplan is een nieuwe zonegrens vastgelegd. Door deze herziening komt een bedrijfslocatie met een nog bestaande milieuvergunning voor een A-inrichting buiten het gezoneerde industrieterrein te liggen. Op grond van de Wet geluidhinder en de Wet Milieubeheer is het vorenstaande wettelijk niet toegestaan, en dienen GS goedkeuring te onthouden aan het gehele bestemmingsplan "Herziening zone industrielawaai Staart".
Schriftelijke vragen over buitendijkse woningbouw in Maassluis De flats die gepland staan in het buitendijksgelegen gebied tussen de Delflandsedijk en de Nieuwe Waterweg in Maassluis zijn veilig. Dat geldt zowel voor het gevaar op overstroming, als voor gevaarlijke transporten. De definitieve beoordeling van het plan komt echter pas aan de orde op het moment dat het door GS moet worden goedgekeurd. Dit antwoordt het college van GS op vragen van statenlid Romijn (SP). De vragen gaan over het Voorontwerpbestemmingsplan "Het Balkon", waarvan het plangebied uit ongeveer 23 hectare bestaat en dat voorziet in de realisatie van 900 tot maximaal 1250 woningen. Een andere vraag ging over gevaarlijke transporten over water in de buurt van het plangebied. Hierover melden GS, dat deze transporten 50 meter buiten de oeverlijn plaatsvinden.
Provincie Zuid-Holland