FNV

Management GTI moet opstappen wegens grote ontslagronde

Verslagen, verbijsterd, woedend. Die gevoelens wedijveren met elkaar bij FNV Bondgenoten als reactie op het plan van installateur GTI om zevenhonderd van de negenduizend werknemers daadwerkelijk te ontslaan. Duizend banen worden geschrapt. De bond vindt dat het management op moet stappen.

"De verantwoordelijken moeten hun conclusies trekken", zegt vakbondsbestuurder Frans Szablewski. "Ze hebben vier jaar lang geen goede inschatting gemaakt van de markt. Het kan niet zo zijn dat na zo'n debacle dat management blijft zitten terwijl zevenhonderd man gedwongen het bedrijf moeten verlaten.'

Nog maar vier maanden geleden zijn gesprekken gevoerd over een herstructurering waarbij in drie jaar via natuurlijk verloop het personeelsbestand zou worden terug gebracht. Nu dreigt dus voor zevenhonderd man alsnog gedwongen ontslag. Bovendien zevenhonderd banen door verkoop van bedrijfsonderdelen. GTI heeft negentig filialen in Nederland.

FNV Bondgenoten zal de plannen kritisch beoordelen en streeft naar het minimaliseren van het aantal gedwongen ontslagen. De bond belooft bovendien een stevige discussie aan te gaan met de hoofddirectie over leiderschap in de onderneming.

De nieuwe ontslagronde komt bovenop de in april afgesloten sanering bij GTI Utilitair Zuid in Brabant. In het sociaal plan slaagde FNV Bondgenoten erin om het aantal ontslagen te beperken van de voorgen0men 212 tot 166 van de 680 banen. In het Brabantse sociaal plan ligt de nadruk op het vinden van ander werk binnen of buiten GTI en het opvangen van de financiële gevolgen daarvan.

In april maakte Szablewsksi zich al zorgen over GTI als geheel. Hij riep de werkgever op met feiten en cijfers te komen "zodat we de vinger aan de pols kunnen houden".

Hieronder is het vakbondspamflet over de reorganisatie bij GTI op te halen.