CDA

16-06-05
Alomvattend collectief veiligheidssysteem nodig

Er moet een alomvattend collectief veiligheidssysteem ontwikkeld worden voor de harde en zachte bedreigingen van onze planeet. Dat zei senator Jos van Gennip tijdens het beleidsdebat Buitenlandse Zaken 2005, in de Eerste Kamer, op dinsdag 14 juni jl..

Vrede is, volgens hem meer dan veiligheid, namelijk gerechtigheid en dat is vooral dat de grote meerderheid van de wereldbevolking zich thuis voelt bij een globaliseringsproces, dat participatoir is, op recht gebaseerd en pluriform.

Keuzejaar

Volgens Jos van Gennip wordt dit jaar voor de veiligheid en ontwikkeling in de wereld een beslissend jaar, een keuzejaar, voor Europa, voor de VS en voor de meerderheid van de leden van de Verenigde Naties (VN). En de mijlpaal voor die keuze is de VN-top, die in september in New York gehouden wordt, aldus de senator. Ik wil graag op die Top, op de aanloop daarnaar, vandaag in deze Kamer ingaan, zei hij tijdens het beleidsdebat. Want er is niet veel fantasie voor nodig om voor te stellen, waarom die top kan mislukken. Dat kan om inhoudelijke redenen, bijvoorbeeld omdat het getouwtrek om wie in de uitgebreide Veiligheidsraad mag gaan zitten, andere hervormingen tegenhoudt. Maar het ook mislukken, omdat de VS haar choice maakt ten gunste van global domination in plaats van global leadership, en het kan mislukken, omdat Europa haar potentie, in de woorden van Jeremy Rifkin, haar grote potentie als sociale supermacht, niet in de schaal wil leggen om juist hét verschil uit te maken in het aanpakken van de oorzaken van onveiligheid, aldus Jos van Gennip.

Veiligheid is, volgens hem, primair een preoccupatie van de VS; risico-beheersing van de rijke wereld en stabiliteit de zorg van het Zuiden. Dat betekent dus ook, dat het allesoverheersende thema van the war on terror zijn plaats krijgt, zijn belangrijke plaats niet naast en niet boven andere bedreigingen.

Belang cultuur en religie

Tijdens het beleidsdebat vroeg Van Gennip om aandacht voor de culturele en religieuze dimensie in de oplossing van het bereiken en handhaven van vrede. De haat tegen de VS en tegen de globalisering gaan dikwijls hand in hand, cultureel geïnspireerd in vele kringen in Europa, Canada, Australië; religieus in vele Moslim- en sommige Boeddhistische landen. De nieuwe invulling van het begrip vrede zou wel eens gevonden moeten worden in iets als zich thuis voelen in het globaliseringsproces. Dat heeft sociaal-economische voorwaarden, dat heeft iets met identiteit te maken ik denk, dat een eigen Europees antwoord op het globaliseringsproces het echt nieuwe motief is voor verdieping van het eenheidsstreven en dat heeft met cultuur en ook religie te maken. Voor velen in de wereld is het globaliseringsproces niet pluriform, niet respectvol voor eigen tradities en overtuigingen en te zeer gekoppeld aan een bepaalde leefstijl en leefopvatting.

Ook pleitte Van Gennip, met het oog op de hervorming van de VN, voor het instellen van een VN-Commissie voor Vredesopbouw. Kosten van effectieve preventie zijn een fractie van de latere conflict, aldus de senator, en een geslaagde vredesopbouw voorkomt de bijna wetmatige terug van zeven van de tien conflictgebieden in nieuwe gewelddadigheden.

De hele bijdrage van Jos van Gennip kunt u hier downloaden.