KPMG


Bedrijven willen meer aandacht voor ondernemerschap, innovatie en lastendruk

16 juni 2005

Het Nederlandse bedrijfsleven wil dat het ondernemerschap onder jongeren sterk wordt gestimuleerd en dat er meer aandacht komt voor innovatie en de vermindering van zowel lastendruk als regelgeving.

Zonder een krachtig beleid op deze punten zal de economische positie van Nederland ten opzichte van het buitenland ernstig verzwakken. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG en VNO-NCW West. Volgens de ondernemers zijn innovatie, internationale concurrentie, schaalvergroting en het opkomen van nieuwe markten de belangrijkste veranderingen die de komende tien jaar bepalend zullen zijn voor het bedrijfsleven. Van de bedrijven verwacht 60% dat de economische positie van Nederland ten opzichte van het buitenland de komende 10 jaar zal verzwakken. Daarnaast hebben de ondernemingen weinig vertrouwen in de technologische vernieuwing die de komende jaren in Nederland zal plaatsvinden.

De ondernemers vinden dat de overheid de hoogste prioriteit moet geven aan vermindering van de lastendruk en regelgeving. Daarnaast staan een verbetering van de infrastructuur en meer flexibiliteit hoog op de verlanglijst van de ondernemers. Uit het onderzoek blijkt voorts dat ondernemend Nederland een grotere rol wil spelen in de maatschappij. Ruim 90% van de bedrijven vindt dat bedrijfsleven, politiek en onderwijs veel meer moeten doen om het ondernemerschap te stimuleren, vooral bij jonge mensen. Zon 70% van de bedrijven vindt dat ondernemers een grotere bijdrage moeten leveren aan het werk van politieke partijen en bestuurlijke lichamen. En ruim 70% van de ondernemers geeft aan dat de politiek onvoldoende oplossingen heeft voor hun problemen.

Hoewel de veiligheid en de criminaliteit de bedrijven zorgen baart, komt uit het onderzoek een algemeen gevoel van berusting naar voren. De helft van de ondernemers geeft aan dat de veiligheid rond hun onderneming niet beter of slechter is geworden. Toch is 60% van de bedrijven de afgelopen twee jaar slachtoffer geworden van criminaliteit. De bedrijven blijken ontevreden over de terugkoppeling van het werk en de resultaten van politie en justitie. Iets meer dan de helft van de ondernemers verwacht dat het komende jaren niet veiliger of onveiliger wordt rond hun onderneming. Er is bij de ondernemers dan ook een grote bereidheid om bij te dragen aan veiligheidsprojecten waarin overheid, politie en bedrijfsleven samenwerken.

Een meerderheid van de bedrijven heeft langer werken en arbeidsproductiviteit hoog op de agenda staan. Ondernemers vinden het ook belangrijk dat specifieke groepen, zoals schoolverlaters, allochtonen en herintreders, betrokken zijn in het arbeidsproces en willen zich daarvoor specifiek inzetten. De bedrijven wijzen hierbij met name op het toenemend belang van allochtone ondernemers voor de economie in Nederland.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2005 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.