ECN



PERSBERICHT

ONDERZOEKSVRAAG VAN OVERHEID EN BEDRIJFSLEVEN BIJ ECN STAAT OOK IN 2004 CENTRAAL!

De Stichting Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) is in haar vandaag verschenen jaarverslag, tevreden over de ontwikkelingen in 2004. De omzet nam toe van 96 miljoen Euro in 2003 tot 102 miljoen in 2004. Net als in 2003 is er in 2004 sprake van een positief economische resultaat. Ook het operationele resultaat van ECN zélf, zonder de resultaten van deelnemingen, is na enkele jaren weer positief.

In mei 2004 heeft de commissie Wijffels het rapport 'De kracht van directe verbindingen' aangeboden aan het kabinet. De commissie heeft de positie van ECN, TNO en 4 zusterinstituten tegen het licht gehouden en komt tot de conclusie dat "ECN zonder twijfel hét energieonderzoeksinstituut van Nederland is". Voorzitter Raad van Toezicht Jan Terlouw verwacht in zijn voorwoord dat ECN in de toekomst een grote rol gaat spelen bij de transitie naar een duurzame energievoorziening. Terlouw wordt per 1 juni 2005 opgevolgd als voorzitter door de Ruud Lubbers.

Enkele hoogtepunten uit de onderzoeksactiviteiten van ECN in 2004

· Door de unit Beleidsstudies zijn diverse spraakmakende studies gepresenteerd die een onderbouwing geven aan het beleid van de overheid op het gebied van energietransities, energieonderzoekstrategie, duurzame energie, milieu en klimaat.

· De eerste brandergedreven thermo-akoestische warmtepomp in Europa is in bedrijf genomen. In één jaar tijd is het rendement verbeterd van 3,5 tot 14%, hetgeen in de buurt komt van de gewenste 20%.

· In 2004 is de ECN-unit Zon met zijn multikristallijn-siliciumcellen in de 'eredivisie' terechtgekomen. De behaalde 16,8% is het hoogste rendement dat wereldwijd voor dit type cel met een volledig "inline" industrieel productieproces gehaald is.

· Het ECN Windturbine Testveld Wieringermeer voorziet in een grote behoefte en sluit naadloos aan op de ondersteuning die ECN aan grote windfabrikanten kan leveren. Met General Electric (GE) is een contract getekend voor plaatsing van twee Multi-MW windturbines en het uitvoeren van een uitgebreid meetprogramma.

· De complete windatlas voor het Nederlandse deel van de Noordzee is in 2004 uitgekomen. In het kader van het ontwerp van offshore windmolenparken is daarmee een belangrijk instrument beschikbaar gekomen.

· Een belangrijke stap is gezet met de productie van groen gas uit biomassa. Met name de 50-uurstest van de gasreiniging achter de Bivkin-wervelbedvergasser is een belangrijke tussenstap naar industriële opschaling. Er is belangstelling vanuit de industrie voor deze technologie. De commercialisatie kan echter pas ter hand worden genomen als aangetoond is dat het proces voldoende stabiel is.

· De katalysator voor de ontleding van N O (als broeikasgas 310 keer sterker als CO ) heeft op miniflowschaal 500 uur gedraaid zonder in activiteit af te nemen. De verwachtingen voor deze katalysator zijn dan ook hoog gespannen.

· Voor de toepassing van de lage-temperatuur brandstofcellen is het van belang om het geleidend polymeer op een voor dat materiaal relatief hoge temperatuur te kunnen bedrijven. In 2004 is een belangrijke doorbraak bereikt met de ontwikkeling van een heel nieuw type polymeer, dat op een temperatuur van 150^o C kan worden bedreven.

· ECN en TNO Bouw hebben in 2004 intensief gewerkt aan een gezamenlijke aanpak op het gebied van energiegebruik in de gebouwde omgeving. Dit heeft geresulteerd in het samenwerkingsverband "Building Future", een gedeelde visie en de formulering van het onderzoeksprogramma ERGO (EnergieReductie in de Gebouwde Omgeving).

Het jaarverslag is te downloaden.

Einde persbericht